У подножју Старчевице: Олакшан прелазак пјешака, у плану и велика бициклистичка стаза

Изградња пјешачких прилаза у близини новоизграђеног кружног тока у подножју Старчевице, на споју Улице Мајке Југовића, Булевара Десанке Максимовић и новог дијела Источног транзита, ових дана се приводи крају, чиме ће бити знатно олакшан прелаз за пјешаке на овој дионици.

Обострани тротоари на укрштању Булевара Десанке Максимовића са Улицом Мајке Југовића (код Еуробенц пумпе) јуче су асфалтирани, чиме је олакшано кретање пјешака из правца Старчевице ка мосту Венеција. Истовремено, у току су припреме радови за асфалтирање и дијела тротоара код маркета „Ас“ и укрштања са Улицом Стевана Булајића.

Према плановима градске администрације, ова зона у подножју Старчевице требало би да у будућности буде много угоднија и за пјешаке и рекреативце, што се посебно односи на бициклисте.

Цијелом дужином парка, који се протеже на потезу од маркета „Ас“ до новог кружног тока на Ребровцу, требало би да буду изграђени савремена бициклистичка и пјешачка стаза. Како је планирано, стазе ће бити изграђена на зеленој површини, коју рекреативци сада користе као импровизовану стазу за трчање.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић, истиче да је у току завршна фаза пројектовања бициклистичких стаза у зеленој површини између Булевара Десанке Максимовић и Улице Југ Богдана, као и пјешачке стазе.

– Поред тога, испројектоване су бициклистичка и пјешачка стаза уз десну страну новоизграђеног дијела источног транзита (страна код Центрума), а изградњи ће се приступити у наредном периоду, у зависности од обезбјеђења финансијсих средстава. Ова, будућа стаза је од изузетног значаја, пошто би, њеном изградњом, била направљена тзв. источна бициклистичка магистрала. Поједностављено речено, бициклисти би имали стазу од новог Зеленог моста до Крчмарица на другој страни града, што би имало огроман значај за повећање броја бициклиста и смањење кретања моторним возилима – казао је Сандић.

Упоредо с тим, у парковској зони у подножју Старчевице ових дана је крензула и изградња теретане на отвореном. Ова локација изабрана је управо због великог броја рекреативаца који користе импровизовану трим стазу. Радови на изградњи теретане на отвореном биће завршени за мјесец дана. Идентична теретана се истовремено гради и у Лазареву, на зеленој површини у близини православне цркве.