У недјељу полигонско такмичење за основце

Полигонско такмичење у оквиру пројекта „Развој спорта кроз школске спортске секције“, биће одржано у недјељу 9. јуна у Универзитетској спортској дворани, са почетком у 10.00 часова.

– Пројектом „Развој спорта кроз школске спортске секције“ предвиђено је да на крају школске 2018/2019. године буде организовано такмичење у полигонском сналажењу учесника који су били активни у спровођењу изабране спортске активности у секцијама од II до V разреда. Одјељење за образовање, здравство, омладину и спорт, заједно са Факултетом физичког васпитања и спорта Универзитета у Бањој Луци, који је уједно и партнер на реализацији пројекта, организује наведено такмичење, за које смо позив упутили свим школама које су учествовале у пројекту – појашњавају из Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт.

У складу са препорукама професора који спроводе пројекат, договорено је да се на зваршном такмичењу организују посебна полигонска такмичења за II, III, IV и V разред, гдје ће се на крају изабрати најбоља школа. Сваку школу ће представљати по двије дјевојчице и два дјечака као представници ових разреда.

Град Бања Лука је јесенас покренуо пројекат „Развој спорта кроз школске спортске секције“ са основним циљем да се подигне физичка активност код дјеце, што је посебно значајно ако знамо да је у посљедњих неколико година знатно повећан број основаца са обољењима кичме, претилости и сличним знацима недостатка физичке активности. Са друге стране, овај пројект је добар и за саме професоре физичког васпитања, који су имали прилику да стекну неопходно радно искуство. Корист од пројекта, уједно, могу имати и спортски клубови, који ће бити у прилици да из школских спортских секција регрутују најталентованије појединце.

Уз овај порјекат, Бања Лука реализује и пројекат „Спорт доступан дјеци“ гдје се кроз суфинансирање чланаирана у клубовима дјеци омогућава бесплатно бављење спортом, а ту је и обука за непливаче као и финансирање систематских прегледа за спортисте.