У недјељу отварање Конфучијевог института

Поводом скорог отварања Конфучијевог института у Бањој Луци, градоначелник Игор Радојичић данас је угостио ректора Универзитета технологије и образовања из Тјенђина, Лиу Син. Радојичић је рекао да је отварање Конфучијевог института у недјељу велики догађај за наш град, јер ће ова установа омогућити директан контакт са једном великом земљом и великом културом каква је кинеска.

– Отварање Конфучијевог института видимо и као прилику за успостављање сваке друге сарадње у различичитим областима. Нашим гостима сам представио будуће правце развоја нашег града и надам се да ћемо наћи заједнички интерес са нашим кинеским колегама – навео је Радојичић.

Лиу Син је нагласила да је веома захвална због пружене прилике да присуствује отварању Конфучијевог института, те да наша два универзитета имају веома добру сарадњу.

– Отварање института представља веома важну тачку развоја Тјенђина и Бање Луке. Веома цијенимо оно што нам је градоначелник Радојичић представио у вези са развојем града. На недјељном отварању Конфучијевог института присуствоваће и замјеник градоначелника Тјенђина, града од 16 милиона људи, а то ће свакако бити и прилика да са вашим градоначелником размјени искуства и унаприједи сарадњу – рекла је Син.

Проректор Универзитета у Бањој Луци Лука Кецман, изјавио је да је наш Универзитет у протекле три године радио на успостављању Конфучијевог института у Бањој Луци.

– То је вишеструко значајно за наш град, али и за Републику Српску. Рад института има више димензија. Прије свега то је културолошка димензија, али ми ту видимо и прилику за  повезивање у економском смислу. Пројекат су подржали Град Бања Лука, Влада РС и предсједник РС – истакао је Кецман.

Конфучијев институт у Бањој Луци ће бити отворен у простору Факултета политичких наука, у недјељу 21. јануара, са почетком у 14.30 часова, док ће увече у Банском двору, у 19.00 часова, бити уприличен концерт за госте из Кине.

Иначе, у оквиру Конфучијевог инстита, студенти ће имати прилику да бесплатно похађају курсеве кинеског језика и стекну нова знања, а најбољим полазницима курсева језика биће обезбијеђене посјете Кини, гдје ће имати прилику за усавршавање. Осим тога, постоји могућност сарадње са кинеским факултетима у размјенама студената, те учешће у заједничким пројектима и радовима, те објављивање радова у престижним кинеским часописима.