У недјељу „Козарске покладе“

У поткозарском селу Бистрица, у недјељу 10. марта биће одржане  13. „Козарске покладе“, којима православни вјерници обиљежавају завршетак мрсних дана, пред почетак великог Васкршњег поста. Организатори манифестације, која је црквено-народног карактера, су Српска православна црквена општина Бистрица (Бистрица – Верићи) и туристичка организације Бање Луке и Приједора.

Како је саопштено из бањалучке Туристичке организације, у  09.30 часова почеће Света литургија у Храму Св.пророка Илије у Бистрици док је званично отварање  манифестације најављено у 12.30 часова на платоу испред храма. У пјесми, игри и закускама уживаће мјештани и посјетиоци те званице из цијеле Републике Српске.

Ловачка удружења , чувари обичаја, фолклорна и културно-умјетничка, као и пјевачка друштва, припремили су богат забавни програм, а домаћице  поткозарских села понудиће гастрономско богатство старинских јела (попара, чварци, сир, кајмак, пура, цицвара).

„Козарске покладе су постале примамљива туристичка атракција која спаја људе и чува старе обичаје“, закључили су из Туристичке организације града.