У недјељу Дан јоге

Бања Лука ће и ове године бити домаћин обиљежавања Међународног дана јоге. У сарадњи са Амбасадом Индије у БиХ, договорено је да обиљежавање Дана јоге у Бањој Луци буде 16. јуна, од 17 до 20 часова, у Каменој кући тврђаве Кастел.

Тада ће гости из Индије, промовисати јогу као здрав стил живота, али и своју културу кроз плес, музику, и друге облике умјетничког изражавања.

Како су саопштили из Амбасаде Индије, културни програм припремљен за ову прилику ће укључивати традиционалне плесове кучипуди и катхак.

Како су појаснили кучипуди је један од главних класичних плесова Индије који се изводи у облику плесне драме а познат је по живописним костимима и отменим покретима. Катхак, који потиче од путујућих музичара древне Индије, је веома чудесан плесни облик којега посебно одликују пируете и брз рад ногу.

Присутни ће имати прилику и да чују музику изведену на индијском инструменту табла, који спада у групу удараљки, а позната је по свом јединственом звуку, брзини те разноликости својих удараца.

Амбасада Индије ће прославити по пети пут Међународни дан јоге у више градова у БиХ, а како су навели – догађаји су ове године посебно посвећени слављењу партнерства Индије и Босне и Херцеговине.