У марту међународни конкурс за конгресни центар

Међународни архитектонски конкурс за идејно рјешење будуће конгресно – конференцијске дворане, укључујући и хотел више категорије, биће расписан почетком марта ове године, изјавио је градски архитекта Иван Рашковић. Према његовим ријечима, припрему конкурса, односно програмско-просторна студију, израдио је београдски Архитектонски факултет, уз финасијску подршклу компаније M:tel.

– Према студији, предвиђена је изградња два објекта, који ће бити лоцирани у непосредној близини зграде Владе РС. Језгро објекта ће бити мултуфункционална дворана у чијем саставу ће бити велика концертна дворана са 1.500 места, те мање дворане за концерте и друге догађаје, комерцијални садржаји, као и позоришна сала са 500 мјеста. Други објекат, лоциран код Градског стадиона, биће модеран хотел високе категорије са 300 кревета, категоризован на четири звјездице – образложио је Рашковић.

Рашковић истиче да би изградња ових објеката имала велики утицај на развој конгресног туризма, будући да Бања Лука сада кубури са недостатком адекватане сале која може да прими велике конгресе и семинаре.

– Очекивани ефекти су промотивни, економски, финансијски, културни и политички. Локација града Бање Луке унутар троугла регионалних центара Београда, Сарајева и Загреба и релативна међусобна близина, ствара услове да управо те средине буду генератори корисника поменутог комплекса. Поред тога, пројектовани садржаји имају потенцијал да привуку посјетиоце и из ширег регионалног окружења – казао је Рашковић.

Крајем новембра прошле године, потписан је уговор између Града Бање Луке и компаније M:тел о донацији средстава за потребе израде конкурсне документације, што је био први корак у изради идејног рјешења мултифункционалне конгресно-конференцијске дворане и хотела високе категорије. Према ранијим најавама, ови објекти највјероватаније ће бити грађени по принципу јавно – приватног партнерства