Утврђен ребаланс буџета

Без обзира на пад буџетских прихода, због економске кризе узроковане корона вирусом, сва капитална улагања планирана у овој години биће исфинансирана и реализована, потврдио је градоначелник Игор Радојичић послије данашњег Колегијума Скупштине града на коме је договорено да наредна сједница градског парламента буде одржана 2. септембра, а на обимном дневном реду биће разматране 104 тачке.

  • На овој сједници биће разматран ребаланс буџета за ову годину, чији је оквир 155 милиона марака и низ докумената и програма у вези са буџетом – казао је градоначелник.

Он је нагласио да је процјена пада пореских и непореских прихода око 12 одсто или 15 милиона марака и мањи је у односу на оно што је било планирану на почетку године.

  • У нацрту ребаланса имали смо јако велику пројекцију пада прихода, али се стање поправило у јулу и августу, тако да је наша процјена да у буџету недостаје око 15 милиона марака – рекао је он.

Градоначелник је казао како је стање у буџету нешто боље од очекиваног захваљујући четири милиона обезбијеђена од стране Владе РС кроз програм подршке локалним заједницама, затим емисији обвезница за капиталне пројекте од 12 милиона марака и додатних осам милиона марака суфицита из прошле године.

  • Послије пакета мјера за помоћ пословној заједници које смо донијели протеклих мјесеци, на овој сједници ће бити разматран пакет мјера помоћи грађанима. Ријеч је о три нове одлуке, за субвенцију воде по три кубика за социјално угорожене категорије, субвенцију за легализацију објеката за породице погинулих бораца, ратних војних инвалида и социјалних категорије и субвенција за мјесечне карте за средњошколце – рекао је Радојичић.

Између више просторно-планских докумената који ће бити разматрани на овој сједници Скупштине, треба истаћи регулацион план чијим доношењем ће бити омогућена изградња новог моста у Доцу.

Предсједник Скупштине Зоран Талић казао је да ће поред ребаланса буџета на сједници бити више тачака развојног и социјалног каратера.

  • Поред ребаланса буџета и свих пратећих програма од саобраћаја, комуналних дјелатности, спорта, културе и туризма биће и развојних тачака као што је продаја нове локације у пословној зони у Јелшинграду, планирање новог парка на Лаушу као и одређене субвенције за социјалне категорије – закључио је Талић.