Утврђен програм овогодишњег „Кочићевог збора“

Организациони одбор 54. Кочићевог збора, утврдио је данас програм ове традиционалне манифестације, која ће бити одржана у периоду од 19. до 25. августа. И ове године, организацију манифестације у потпуности воде градске власти.

Програм овогодишње манифестације биће одржан на три локације – у Бањој Луци, Стричићима и Београду.

Једна од новина, јесте концепт свечане академије који ће бити измијењен на начин да ће након званичног дијела који обухвата и свечано уручивање овогодишње Кочићеве награде, бити одржан получасовни концерт – Оливера Његе уз клавирску пратњу Невене Живковић. Свечана академија биће одржана 24. августа у 20 часова у Банском двору.

Свечано отварање манифестације, биће уприличено 19. августа, у 20 часова, у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске и, том приликом, биће презентован пројекат „Соба сјећања Петра Кочића“ којим ће, на иновативан начин, бити представљен књижевник, његов живот и дјело.

Према програму, између осталог – за 22. август најављена је промоција монографије „Змијање-Кочићево огњиште“ аутора Владимира Ђукановића (у 11 часова у Музеју РС).

И ове године биће одржано неколико културних манифестација које су у непосредној вези са именом и дјелом великог народног трибуна и пјесника Петра Кочића. Те манифестације ће обухватити све оно што представља умјетничко стваралаштво Змијања као што су „Змајањски вез“, књижевност и умјетност. У Парку Петар Кочић планиране су књижевне вечери и радионице Змијањског веза.

У манастиру Гомионица биће одржана културно-умјетничка манифестација „Змијањска софра“, док ће у Београду бити приређено књижевно вече писаца из Репбулике Српске и Србије, те положени вијенци на гроб Петра Кочића.

И ове године борбе бикова, које традиционално привлаче велики број посјетилаца, моћи ће да се гледају у два наврата, пошто је предвиђено да буду приређене у суботу и недјељу, 24. и 25. августа на зборишту у Стричићима.

У Кочићевим родним Стричићима завршног дана очекује нас и културно-умјетнички програм, надметања у народним играма и вјештинама, џипијада и учешће падобранаца.