Успјешна нова пракса: 90 одсто инвеститора изабрало једношалтерски систем

Oд увођења у праксу, једношалтерски систем за грађевинске дозволе наишао је на изузетно добар пријем код инвеститора, пошто се највећи дио њих опредијелио да до дозвола долази на овај, скраћени и бржи начин, потврђено је у Одјељењу за просторно уређење.

Према подацима овог одјељења, од јунара ове године, кад је уведен тзв. једношалтерски систем – који је омогућио да се захтјеви за дозволе подносе на једном мјесту, а да Градска управа, умјесто инвеститора, прибавља потребне сагласности надлежних органа и предузећа – подносено је укупно 2.355 захтјева.

Шеф Одсјека за послове Пријемне канцеларије Одјељења за просторно уређење Драгана Милановић истиче да се највећи дио тих захтјева односило на оне из области грађења (захтјеви за локацијске услове, грађевинске дозволе, употребне дозволе, рекламне медије, љетне баште, еколошке дозволе и др).

– По нашим подацима, инвеститори индивидуалних стамбених и индивидуалних стамбено-пословних објекта у 90 одсто случајева прибавили су потребне сагласности преко једношалтерског система, што је најбољи показатељ о томе колико је овај систем олакшаo пословање инвеститорима – истиче она.

Да ствар буде повољнија, инвеститори не сносе додатне трошкове за то што Град, умјесто њих, прибавља потребне сагласности. Другим ријечима, кориштењем једношалтерског система, инвеститор више нема потребу да хода од канцеларије до канцеларије, комплетира потребну документацију и чека у редовима за издавање сагласности, него то Градска управа ради умјесто њих.

Најчешће тражене сагласности у поступку добијања дозвола из области грађења су сагласности бањалучког Водовода, М:тела, Републичке управе за геодетске и имовинско правне послове Бања Лука и ЗП Електрокрајина.