Усвојенa Омладинска политика

У наставку 19. сједнице, Скупштина града Бања Лука је у сриједу, изумеђу осталог, усвојила низ одлука из области просторног планирања и имовинско-правних односа, те Омладинску политику Града Бања Лука за период 2018-2022. године и план суфинансирања омладинских активности за ову годину.

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, казао је да Град Бања Лука улази у процес доношења новог регулационог плана за простор у центру града на којем се тренутно налази хирургија и који до сада није био уређен регулационим планом.

– Такође, Скупштина је усвојила измјене регулационог плана који третира укрштање веома фреквентних саобраћајница у Карађорђевој и Улици Јована Рашковића, односно изградњу кружног тока на тој локацији. Радимо и на изради новог регулационопг плана за простор између Електротехничког факултета и Гласа Српске – појаснио је градоначелник.

Највише дискусије на данашњем дијелу сједнице изазвао је документ Омладинска политика, а многи одборници су изнијели похвале али и критике одређених дијелова овог документа.

– Омладинску политику смо у обавези да донесемо за четверогодишњи период и сматрам овај документ веома амбициозним. Радио га је Савјет омладинских организација и врло је садржајан. Обухвата готово све области, од школовања, преко друштвеног ангажмана до статуса младих у друштву и запослења. Много је ту активности и акционих задатака у наредне четири године и волио бих да се то реализује – образложио је основе Омладинске политике градоначелник Игор Радојичић.

Градски парламент је данас дао зелено свјетло и за план суфинансирања омладинских активности у граду за ову годину на основу којег ће из градског буџета за ову намјену бити издвојено 70.0000 КМ.
Усвојена је и одлука о утврђивању основице за обрачун ренте у 2018. години и она износи 896,40 КМ по квадратном метру.

Скупштина Града усвојила је и неколико одлука о регулисању имовинско-правних односа које се односе на изградњу саобраћајница у Улици Петра Великог у насељу Чесма, и Делибашино село – Пријечани.

Подсјећамо, у првом дијелу 19. сједнице, Скупштина града Бања Лука је усвојила неколико веома важних одлука у вези са градским гријањем, чиме је гријање града преузело ново предузеће „Еко топлане Бања Лука“.

Скупштина је данас именовала Ирену Радојевић, дипл. инжењера екологије за директора Туристичке организације града Бања Лука.
Радојевићева је завршила педагошку академију 1985. године, а 2015. године дипломирала је на Независном универзитету на Одсјеку за екологију. Радила је у холдингу „Internazionalle excluzive“, гдје је водила комплетне послове на подручју РС и БиХ, 15 година је радила у Агенцији „Zepter Passport“, а између осталог радила је и у фондацији Иновациони центар Бањалука на пројектима ЕУ.

Најава 20. сједнице

Говорећи о сљедећем скупштинском засједању, чији ће тачан датум бити утврђен у петак на Колегијуму Скупштине, градоначелник Игор Радојичић је рекао да ће једно од најважнијих питања бити доношење одлуке о финансирању пет капиталних инвестиција у граду.

– Скупштини града ће бити предложено да се иде у емисију обвезница у износу од шест милиона марака за сљедеће пројекте: изградња новог Зеленог моста, прва фаза реконструкције Улице краља Александра I, завршетак источниог транзита и наставак све до улице Гаврила Принципа, практично до Зеленог моста, затим наставак изградње спортске дворане у некадашњем Шопинг центру, те наставак водоводног пројекта Црно врело – закључио је Радојичић.