Уручене бесплатне карте за „Бл бајк“, у припреми нова станица

Бесплатну годишњу карту за „Бл-бајк“ данас је преузело неколико наших суграђана, који су као чланови Вибер заједнице Града Бања Лука добитници годишње чланиране за овај, све популарнији систем за изнајмљивање јавних бицикала.

Шеф Одсјека за саобраћај Славко Давидовић, који је уручио карте срећним добитницима, казао је да ће послије зимске паузе, бицикли поново бити на располагању током априла, те да ће „Бл бајк“ бити и проширен још једним терминалом за изнајмљивање бицикала.

-Током ове седмице расписаћемо јавну набавку за проширење система које подрaзумијева постављање новог терминала за изнaјмљивање и одређеног броја бицикала. Када је ријеч о новом терминалу, у опцији су двије локације, и то у Обилићеву на укрштању Улице Цара Лазара са дијелом Источног транзита или у Росуљама на укрштању улица Триве Амелице и Краља Петра II – казао је Давидовић.

Он је нагласио да за кориштење јавних бицикала постоји велико интересовање, што показују захтјеви из скоро свих градских мјесних заједница које су тражиле да се у њиховом насељу инсталира терминал.

Један од 20 добитника годишње чланарине, Данијела Јокић истакла је да ће јој ова претплата доборо доћи јер, као и њена породица, често користи бицикл за превоз.

-Поздрављам увођење овог система и уопште развој бициклистичког саобраћаја у нашем граду – казала је она.

Сви добитници годишње претплате за „Бл-бајк“, који данас нису преузели своју карту – могу то учинити до 15. марта у просторијама Одсјека за саобраћај, у Улици Краља Алфонса бр. 26, од 9 до 15 часова.

Прије зимске паузе, „Бајк шеринг“ систем имао је више од 1.000 корисника, а регистровано је око 11.000 изнајмљивања за првих осам мјесеци кориштења.

Локације на којима се могу изнајмити бицикли су: центар града – Улица краља Петра И Карађорђевића, водени парк Аквана, Парк Младен Стојановић и Улица Мајке Југовића – код Студентског центра „Никола Тесла“.

Увођењем аутоматског изнајмљивања јавних бицикала, Бања Лука се придружила мрежи европских градова који већ годинама с успјехом практикују „бајк шеринг“ систем.