Уручена рјешења о суфинансирању активности спортских организација

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, уручио је данас рјешења о суфинансирању програмских активности спортских организација (клубова) по Основном програму, дефинисаних једногодишњим програмом, а која се додјељују на основу нових критеријума и бодовника гдје се у први план стављају резултати и рад спортских организација.

Радојичић је рекао да су приликом израде програма у првом плану били успјеси, статус и рад спортских клубова. Он је навео да су представници 58 клубова данас добили рјешења о суфинансирању, те да је Град за те потребе издвојио 860.000 КМ из буџета.

– Веома сам задовољан оним што је урађено у овом домену. Најбоље свједочанство су сами клубови и спортисти од којих имамо врло висок степен подршке за овај посао. Настојали смо да будемо максимално објективни и да расподјела не зависи од тога ко је на којој функцији у клубу, већ искључио на основу резултата и рада клубова – нагласио је Радојичић.

Градоначелник је додао да Град Бања Лука интензивно ради и на побољшању спортске инфраструктуре са намјером да се изграде три нове спортске дворане, затим теретане у природи и трим стазе.

– Посебан програм спремамо за школски спорт. Желимо да вратимо спорт у школе, да проширимо базу, да се што више младих и дјеце укључи у спортске активности – подвукао је Радојичић.

Начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт Драган Бањац, казао је да је Градској управи и надлежном одјељењу веома стало да процес додјеле средстава буде јаван и да буде вођен у сарадњи са клубовима и спортистима.

– Овдје смо да кажемо да је ово политика због спорта, а не спорт због политике. Желимо да чујемо и представнике спортских клубова, све њихове примједбе, сугестије и да све оно што је добронамјерно и у корист спорта, да уважимо. Ово је можда први пут у задњих десетак година у Бањој Луци да је све прошло коректно и без дисонантних тонова међу спортским клубовима – истакао је Бањац.

Владимир Бранковић из Рукометног клуба Борац, захвалио је Градској управи на подршци која траје већ годинама. Он је нагласио да није добра пракса да се средства додјељују у марту или априлу и изразио задовољство због најаве градоначелника да ће та пракса убудуће бити промијењена.

Кајакаш Дарко Савић, рекао је да не жели да улази у висину средстава коју је добио његов клуб нити у буџет, већ да спортистима и клубовима много значи што иза њих стоје градоначелник и Градска управа, те да је створена позитивна атмосфера међу клубовима и спортистима.

Подсјећамо, усвајањем средњорочног документа, односно Програма развоја спорта града Бање луке за период 2018-2022. године стекли су се услови за доношење правилника о критеријумима, условима и начину суфинансирања програма спортских организација и манифестација од интереса за Град као и једногодишњег Програма развоја спорта Града Бања Лука са приоритетним областима финансирања за 2018. годину. Управо овим једногоднишњим програмом дефинисани су приоритети финансирања спорта у Бањој Луци, почевши од доступности спорта, школског спорта па до такмичарског. Стога, данас су уручена рјешења спортским организацијама која се суфинансирају из Основног програма, а осталим спортски организацијама, којима се суфинансирају пројекти/програми по Посебном и Допунском програму, рјешења ће бити уручена поштом.