Упућен приједлог: „Кључ града“ Абасу Арсланагићу и Кољи Мићевићу

Прослављени спортиста Абас Арсланагић и познати књижевник и преводилац Коља Мићевић предложени су данас за добитнике овогодишњег „Кључа града“, највећег градског признања.

Овај приједлог утврђен је на данашњој сједници скупштинске Комисије за избор и именовања, награде и признања. О њиховом приједлогу сутра ће се изјаснити и одборници Скупштине Града.

Према образложењу предложене одлуке, ово високо признање легендарном рукометном голману бањалучког Борца и бивше Југославије Абасу Арсланагићу биће уручено као посебан вид признања за постигнуте врхунске резултате у области спорта и промоцију града Бање Луке.

Његови највећи спортски успјеси су освајање златне медаље на олимпијским играма 1972. године у Минхену и титула шампиона Европе са бањалучким Борцем 1976. године. Осим тога, у богатој колекцији медаља има двије бронзе са свјетских првенстава, а за репрезентацију Југославије забиљежио је 125 наступа.

-Врхунски резултати за вријеме играчке, касније и тренерске каријере Абаса Арсланагића, имали су велики значај и за промоцију Бање Луке, постављајући је на карту свијета, не само као града рукомета – наведено је у образложењу приједлога одлуке о додјели награде.

Кључ Града Бања Лука са Повељом „Почасни грађанин града Бања Лука“, као посебан вид признања за допринос у развоју културе и изузетна остварења у области књижевности и преводилаштва, као и промоцији града Бање Луке, по приједлогу, требало би да добије књижевник Коља Мићевић.

-Бавећи се врло активно писањем и превођењем већ више од 50 година, Мићевић је створио књижевни опус завидних димензија, не само по броју објављених наслова него и по разноврсности заступљених жанрова – наведено је у образложењу предложене одлуке. Мићевић је превео и неке од највећих италијанских, шпанских и америчких пјесника, а добитик је и Кочићеве награде за 2017. годину.

Традиционално, „Кључ града“ биће уручен 22. априла, на свечаној академији у поводу Дана града Бање Луке.