Упозорење на обилније падавине

Републички хидрометеоролошки завод Републике Српске издао је упозорење на временске непогоде које се очекују вечерас, ноћас и сутра током дана.

Како је наведено, данас и сутра очекује се вријеме с  честом појавом кише, пљускова и локалних грмљавина.

„Обилније падавине очекујемо у недјељу и понедјељак, када може бити и бујичних поплава, у регионима интензивнијих падавина“, наведено је у упозорењу.

Прецизирано је да се у недјељу вече и ноћ очекују јаче нестабилности на сјеверу с количином падавина од  10 l/m² до 30 l/m², локално и 20 до 30% више.

“У понедјељак се очекује нових  20 l/m² до 35 l/m², локално и више до 70 l/m², што због засићености тла, од јучерашњих и  падавина из претходних дана, могу проузроковати локалне бујичне поплаве малих водотока у тим регионима. То се посебно односи на централни појас (Бања Лука-Добој-Сарајевско романијска регија и Подриње). У ноћи на уторак још падавина на истоку углавном 10 l/m² до 15 l/m², док ће од централних предјела на сјевер и запад престати падавине“, навели су у прогнози из Републичког хидрометеоролошког завода, истичући да укупна прогнозирана количина падавина, због обилнијих падавина из претходног периода, условљава опрез.

Из Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице позивају становништво, правна и физичка лица, да благовремено предузму све мјере и радње на заштити људи и материјалних добара, те да своје активности на отвореном простору прилагоде најавама метеоролога.

Због најављених временских непогода, припадници цивилне заштите и Професионалне територијалне ватрогасне јединице Бања Лука биће у стању приправности.