Уочи кишне сезоне: Почело превентивно чишћење проблематичних корита

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, присуствовао је данас почетку превентивне акције чишћења пропусних канала и корита бујичних потока, коју ће обавити припадници градске Цивилне заштите уз помоћ нове грађевинске механизације, намијењене за превенцију посљедица поплава и других елементарних непогода.

-Поучени искуством са поплавама из 2014. године, а онда и послије са повременим падавинама, процијенили смо да је потребно да наш надлежни одсјек дјелује и превентивно. Са том намјером, у сепетмбру и октобру требало би бити обављено чишћење око шест километара канала, и то прије свега, у насељима која су имала проблема са бујицама и плављењем – казао је Радојичић.

Он је најавио да ће ресорни Одсјек за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице бити реорганизован и добити један посебан тим, који ће се бавити овим пословима.

–  Хоћемо да дјелујемо превентивно, а не само онда када се нешто деси. Са искуствима која имамо, може се дефинисати доста критичних тачака када је ријеч о поплавама и предузимати мјере на вријеме – нагласио је Радојичић.

Шеф Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице Младен Ћућун, казао је да су у јулу сачинили оперативни план предузимања превентивних мјера, који подразумијева да Цивилна заштита прође кроз осам мјесних заједница гдје су на 40 пропуста утврђени одређени проблеми.

-За обављање ових послова, набавили смо двије радне машине укупне вриједности 310.000 КМ. У току је и тендер за набавку теретног моторног возила за интервенције у случају непогода, чиме ће цивилна заштита моћи у потпуности самостално да дјелује на терену, како превентивно тако и непосредно односно након киша – казао је Ћућун.