Уништено 340 саобраћајних знакова

Више од 340 саобраћајних знакова и остале саобраћајне сигнализације уништено је током прошле године на градском подручју, у тренутку док ова врсте штете расте из годину у годину, потврђено је у Одјељењу за саобраћај и путеве.

Према њиховој евиденцији, током прошле године је уништено или тешко оштећено више од 300 саобраћајних знакова, 10 саобраћајних огледала, шест свијетлећих саобраћајних знакова, док је 30 ознака за аутобуска стајалишта у потпуности уништено.

– У протеклом периоду појачан је тренд намјерног уништавања и оштећења вертикалне саобраћајне сигнализације, при чему, поред материјалне штете долази и до нарушавања безбједности свих учесника у саобраћају. Буџет града је због овога претпрпио штету од 80.000 КМ – иситичу у Одјељењу.

 

Како истичу, саобраћајна сигнализација се уништава на бројне начине, од исписивања графита, рушења, па све до ломљења и тоталног уништавања. Поред тога, у неколико случајева је долазило и до крађе саобраћајних знакова.

– И поред бројних упозорења и апела, ова појава нема тенденцију опадања, а посљедице овог вандалског понашања могу бити трагичне, јер се неовлаштеним уклањањем, оштећивањем и уништавањем саобраћајних знакова, угрожава безбједност свих учесника у саобраћају те може доћи до саобраћајних незгода и трагичних посљедица – упозоравају из надлежног одјељења.

Оштећену саобраћајну сигнализацију грађани могу пријавити путем телефона број 051 244 444 (локал 504), електронском поштом – saobracaj.i.putevi@banjaluka.rs.ba, као и путем апликације „Грађанска патрола“.