Уништено или оштећено више од 1.200 знакова

У 2017. години уништено је или оштећено више од 300 саобраћајних знакова и порушено више од 900 знакова, а из градског буџета је за санирање штете која је настала на вертикалној саобраћајној сигнализацији издвојено око 70.000 КМ.

-Током прошле године је уништено и оштећено 25 саобраћајних огледала, те шест свјетлећих саобраћајних знакова ‘мета’, а 25 стајалишних ознака је уништено у потпуности – рекли су у Одјељењу за саобраћај и путеве.

Истакли су да, осим штете која настаје као посљедица саобраћајних незгода, саобраћајну сигнализацију све више уништавају и несавјесни појединци или групе.

-Саобраћајна сигнализација је постала предмет константног уништавања на разне начине, од исписивања графита, лијепљења наљепница, рушења, до ломљења и тоталног уништавања – рекли су у надлежном одјељењу.
Додали су да је прошле године украдено неколико саобраћајних знакова, о чему је обавијештена и надлежна полицијска станица.

За постављање и одржавање вертикалне саобраћајне сигнализације прошле  године  утрошено је укупно 150.000 КМ.

-Саобраћајна сигнализација највише је уништена на локацијама у непосредној близини појединих угоститељских објеката, у зонама школа, спортских објеката или сличних мјеста гдје долази до већег окупљања грађана. Карактеристично је да су се ове негативне појаве дешавале по неколико пута на истој локацији – казали су у овом одјељењу.

На подручју града постављено је више од 7.000 саобраћајних знакова, око 600 стајалишних ознака, 80 саобраћајних огледала, 45 свјетлећих саобраћајних знакова „мета“, односно такозваних антивандал знакова, те бројна остала саобраћајна сигнализација и опрема пута, као што су путоказна и туристичка саобраћајна сигнализација те превентивне избочине.

 

На мети вандала сигнализација на мостовима
Више пута је уништена и украдена саобраћајна сигнализација која дефинише забрану саобраћаја преко моста у насељу Пријечани и сигнализација на Зеленом мосту, гдје су четири пута били бацани дијелови или комплетна сигнализација у ријеку Врбас.
-Овакви случајеви и поред наших упозорења немају тенденцију опадања, а посљедице оваквог вандалског понашања могу бити трагичне, јер неовлаштеним уклањањем знакова возачи немају информацију која им је неопходна за безбједно кретање, због чега долази до саобраћајних незгода и трагичних посљедица – казали су у Одјељењу за саобраћај и путеве.

И овом приликом апелујемо на суграђане да не уништавају саобраћајну сигнализацију. Уочена оштећења на сигнализацији могу пријавити на дежурни број за пријаву комуналних проблема: 051/244-593.