Укључи се и ти: Бројне активности у оквиру пројекта „Бања Лука људског лица“

Више од 2.500 наших суграђана свих старосних узраста и 20 удружења узело је учешће у досадашњим активностима у оквиру новог пројекта „Бања Лука људског лица“, покренутог са циљем промоције здравог стила живота, развијања саосјећaња међу суграђанима, бриге за младе, али и старије и немоћне особе.

Према подацима Одјељења за културу, туризам и социјалну политику, спроведено је 480 активности у пет бањалучких мјесних заједница.  Пројекат је, у складу са новом животном динамиком, понудио дјеци и младима, дјеци са потешкоћама у развоју, њиховим родитељима и особама старије животне доби, персонализоване садржаје и то потпуно бесплатно.

Координатор пројекта “Бања Лука људског лица” Соња Станчић, наглашава да искуства развијених земаља ЕУ кажу да су локалне заједнице, односно насеља и мјесне заједнице кључна мјеста гдје се развијају капацитети за здравог појединца, који ће бити носилац развоја заједнице.

  • Када су у питању дјеца и млади, пројекте из ове области спровела је организација “Здраво да сте”. Један је усмјерен на организацију активности за слободно вријеме дјеце и младих у пет мјесних заједница у граду, а други је усмјерена на рад са групом младих људи како би се израдио едукативни материјал за старији основношколски узраст дјеце о теми сексуалног и репродуктивног здравља – казала је Станчић.

Она истиче да, према процјенама, само један одсто старијег становништва Републике Српске учествује у неким организованим активностима. Због тога је Град, у оквиру пројекта „Бања Лука људског лица“ започео низ активности на побољшању квалитета живљења, доступности информација и садржаја за унапређење живота особа треће животне доби.

  • Идеалан начин за укључивање старијих лица и смањење њихових проблеме јесте укључивање у фолкорне активности. Активности у културно-умјетничким друштвима „Пелагић“, „Пискавица“, „Маслеша“ и „Свети Сава“ су до сада окупиле велики број суграђана, а поред фолклора организоване су и бројне радионице – казала је Станчић.

У иницијативу „Бања Лука људског лица“ прикључио се и бањалучки Центар за социјални рад са пројектом „Здраво старење“. На Међународни дан старијих особоа – 1. октобар, отворен је Дневни центар за здраво старење који се налази у просторијама мјесних заједница Побрђе и Булевар.

  • Сваког дана, од 9.00 до 13.00 часова, старији суграђани овдје могу квалитетно да проведу своје слободно вријеме. Реакције су веома позитивне, а старији суграђани исказују велики интерес за физичко вјежбање гдје са пензионерима раде професори физичког васпитања, а ту су и музика, прављење рукотворина и слично. На распологању су им и терапеути Центра за социјални рад, медицинско особље Дома здравља и нутриционисти – каже Ирена Јолџић, директор Центра за социјални рад.

Велика пажња, у оквиру пројекта “Бања Лука људског лица”, посвећује се и дјеци са потешкоћама у развоју. Циљ је да се допринесе подизању инклузивне свијести и побољшању квалитета живота дјеце са потешкоћама у развоју, те обогати културни и друштвени живот и активности који ће помоћи очувању и унапређењу психичких и моторичких способности кроз креативне играчке радионице. Иницијативу су подржали и спроводе је Центар “Дајте нам шансу – Звјездице” и КУД “Чајавец”.

  • Њихово укључивање у фолклорну инклузивну секцију, која за циљ има унапређење моторичних способности, способности концентрације, подизања самопоуздања, социјализације и могућности креативног изражавања кроз извођење народних игара, обичаја и пјесама, веома је значајно због дружења са вршњацима, чиме се постиже социјална интеграција дјеце. Програм се одвија под слоганом ,,Традиција припада и нама“, уз надзор стручног тима који чине координатор, кореограф и дефектолог, а прилагођен је кондиционим могућностима дјеце – кажу у КУД „Чајавец“.

Центар “Дајте нам шансу-Звјездице” у оквиру пројекта “Сервис центра за подршку породицама дјеце и особа са потешкоћама” пружа услугу кратког боравка за лица са потешкоћама у развоју, гдје им је на располагању стручни тим који чине дефектолог, логопед, педагог, физиотерапеут, медицинска сестра, психолог, те волонтери сродних занимања.

Једна од организација која се активно укључилау овај пројекат јесте и „Перпетум мобиле“, која спроводи пројекат у сарадњи са 16 средњих школа на подручју града. Ријеч је о различитим и занимљивим програмима за младе, уз надзор њихових наставника како би се радило на спречавању насиља међу младима, прије свега вршњачког, уз промовисање здравих животних вриједности, док се други пројекат односи на развијање културе дијалога међу младим људима.

У оквиру пројекта „Бања Лука људског лица“ покренута су и два интернет портала. О активностима  за дјецу и младе се можете информисати на првом градском порталу за младе http://www.mladibl.com/ а о активностима за особе треће животне доби на https://optimisticno.com/, као  и код партенрских организација које спроводе активности.