Уз партнерство, до нових простора за друштвене садржаје

У намјери да обезбиједи нове просторе за друштвене садржаје, Градска управа ће понудити инвеститорима могућност да на шест локација у насељима: Лазарево, Обилићево, Центар, Ада и Чесма изграде објекте у чијем приземљу би требало да буду вртићи, мјесне заједнице, амбуланте или сједишта удружења грађана.

Ријеч је о локацијама које се налазе: између ул. Змај Огњеног Вука, Мојковачке улице и њихових огранака; на углу Улица Василија Острошког и Хајдук Вељка; између ул. Цара Лазара, Браце Поткоњака и ријеке Врбас; уз ул. Палих бораца, уз ул. Петра Великог и у ул. Николе Пашића.

Ове локације обухваћене су приједлогом одлуке о доношењу Регулационог плана за интерполацију објеката друштвених садржаја на ужем подручју града, који ће разматрати одборници на сједници Скупштине града 15. маја.

Планом је обухваћена и локација на углу улица Драгише Васића и Тина Ујевића у насељу Нова Варош, која је планирана да се уреди као јавна зелена површина.

-Локације које ће бити понуђене за градњу, налазе се у власништву Града. На њима се већ налазе објекти који служе некој од тих намјена, као што је барака у насељу Лазарево. Ако успијемо у реализацији овог Плана, град би добио нове просторе намијењене за друштвене садржаје, а којима би био ријешен проблем недостатка истих у појединим насељима – казали су у Одјељењу за просторно уређење, истичући да би усвајањем овог документа, плански била омогућена реализација овог пројекта кроз неки од модела финансирања удруживањем јавних и приватних средстава.

По усвајању Плана, локације ће бити понуђене потенцијалним инвеститорима путем јавног позива.

Иначе, за сам план за интерполацију објеката друштвених садржаја на ужем градском подручју владала је велика заинтересованост јавности. У цијели процес израде овог документа, од почетка, уз стручну, била је укључена заинтересована јавност. Нацрт Плана био је два пута на јавном увиду, током којег су стигли бројни приједлози и примједбе које су сагледане, анализиране, те у највећој мјери уврштене у план како би се заједнички дошло до најбољег рјешења за грађане.