Убудуће без рестрикција: Стиже вода у Рекавице и Доња кола

Деценијски проблем са нестабилним водоснабијевањем Рекавица и Доњих кола ове године требало би дефинитивно да буде ријешен, након што су покренуте активности за побољшање напајања локалног водовода.

У настојању да домаћинства Рекавица и Доњих кола коначно добију стабилно водоснадбијевање, без рестрикција и ограничења, Град Бања Лука расписао је јавну набавку за избор извођача радова за изградњу водовода према насељу Соколовац,  процјењене вриједности од око 130.000 КМ.

-Према плану, водовод ће се градити на потезу од споја на постојећи цјевовод код „кафане Бољи живот“ према Соколовцу у дужини од 1.800 метара, а радови би требало да почну у мају – навели су Одјељењу за комуналне послове. Упоредо са овим пословима, како наводе, ускоро се очекује почетак радова и на градњи другог крака овог водовода према Благојевићима.

У покушају да се ријеши проблем нестабилног водоснадбијевања овог краја, урађена је детаљна анализа постојећег водовода како би се утврдило гдје се налазе уска грла и због чега у љетним мјесецима, кад долази до повећане потрошње воде, долази до значајног пада притиска у дијеловима мреже.

-Овај проблем је посебно изражен у Рекавицама, гдје домаћинства у љетном периоду могу имати воду само у ноћним сатима, односно уз честе редукције. Из тог разлога, израђена је анализа комплетне мреже, те приједлог техничког рјешења које би требало омогућити континуирано снабдијевање водом – појаснили су из ресорног одјељења.

Како су навели, ова анализа је завршена и тренутно је у процесу израда пројектног рјешења, након чијег завршетка ће се кренути у извођење радова и санацију постојеће мреже.

Постојећи водовод Кола-Рекавице интегрисан је у водоводни систем „Бањица“ још 2012. године, а у међувремену је локална мрежа проширивана и дограђивана. На овој водовод тренутно је прикључено 1.286 домаћинстава.