Тјенђин: Исказан интерес за проширење сарадње у више области

Делегација града Бање Луке, посљедњег дана посјете Тјенђину, имала је више билатералних састанака са представницима тог кинеског града и привредних субјеката.

Радојичић је разговарао са замјеником градоначелника Тјенђина Џао Хаишаном, са представницима градске Привредне коморе и Економске пословне зоне тог града, те са рекотором Универзитета за технологију и образовање Лиу Син о будућим облицима сарадње Бање Луке и Републике Српске са Тјенђином.

-Током свих састанака изражен је врло срдачан приступ и заинтересованост за развој даљих односа. У Бањој Луци дјелује Конфуцијев институт за који постоји велико интересовање грађана за учење кинеског језика и других програма, што се сматра веома добром базом за будуће односе – казао је Радојичић.

Градоначелник Радојичић је са сарадницима разговарао и о могућностима кинеских инвестиција у Бањој Луци, с обзиром на то да наш град развија нове индустријске и пословне зоне.

Такође разговарано је о могућностима сарадње у неколико сектора, попут производње хране, шумарства, индустрије и информационих технологија.

Град Бања Лука, који предузима много пројеката и послова у области инфраструктуре, такође је изразио интерес за повољне приједлоге у областима прераде отпадних вода и градње нових мостова.

-Договорено је и са представницима Града Тјенђин и њихове Привредне коморе, која окупља више од 300.000 компанија, да се у наредних неколико седмица размијене прецизне информације и успостави детаљнија комуникација два града и привредних субјеката. Обје стране изразиле су интерес за наставак сарадње у области привреде, трговине, образовања и културе – закључио је градоначелник Радојичић.

Бањалучка делегација на челу са градоначелником Радојичићем боравила је у вишедневној службеној посјети Тјенђину, гдје је учествовала и на Свјетском економском форуму, познатијем као „љетњи Давос“.

Иначе, Бања Лука је била једина локална заједница из Републике Српске на овом великом форуму, који је ове године окупио више од 2.500 свјетских званичника.