Талић: Редовно пратимо ситуацију, донесено више одлука за ублажавање посљедица вируса

Након што је одгођена сједница Колегијума и Скупштине града због вируса корона и ванредне ситуације у Републици Српској, шеф Штаба за ванредне ситуације градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић констатовали су да је од изузетног значаја да се одборницима достављају препоруке и закључци са сједница штабова, како би били упознати о свим активностима с обзиром на то да нису чланови Штаба.

Предсједник Скупштине Зоран Талић напоменуо је да се редовно прати развијање ситуације у вези са корона вирусом у Бањалуци, те да је незахвално прогнозирати тачан датум одржавања сједнице Градског парламента који је одгођен до даљњег.

-Наравно, ми имамо редовне тачке дневног реда и активности које требају бити у складу са програмом Скупштине града. Такође сматрам, након што се ова ситуација смири да ће Скупштина града сигурно одлучивати о одређеним одлукама које би требало да доведу до ублажавања посљедица које су настале због корона вируса – од друштвених до привредних – казао је Талић.

Из тог разлога,како је нагласио, важно је да се правовремено обавјештавају одборници о свим информацијама и закључцима које доноси Штаб за ванредне ситуације јер је један од кључних закључака штаба управо редовно обавјештавање јавности.

-Након што се ситуација смири морамо спремно да уђемо у рјешавање потешкоћа које ће настати у Бањалуци. Комплетан Штаб на челу са гадоначелником Игором Радојичићем заиста ради изузетан посао, те су јасно постављена правила и процедуре како се функционише као што је то случај и са другим службама на локалном, републичком и државном нивоу – рекао је Талић.

Он је посебну захвалност упутио свим запосленима у здравственим институцијама, који,како је навео – раде 24 часа дневно и чине надљудске напоре како би помогли свим грађанима и друштвено одговорним компанијама које су несебично и одговорно ставили на располагање све своје ресурсе како би се ова ситуација што прије превазишла.

-У насталој ванредној ситуацији охрабрујућа је чињеница да грађани Републике Српске показају висок степен свијести и одговорности чиме се значајно доприноси у контролисању ширења и сузбијања корона вируса, те овом приликом их позивам још једном да се придржавају мјера, упутстава и савјета које дају институције – од локалног до државног нивоа – закључио је Талић.