Талић посјетио Архив Републике Српске

Предсједник Скупштине града Зоран Талић и директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић, сагласили су се да је једино рјешење да се изгради намјенска зграда за архив, чиме би се ријешио проблем смјештаја архивске грађе за наредних 50 година.

Након јучерашње посјете Архиву Републике Српске у Бањој Луци, Талић је рекао да је Град Бања Лука заинтересован да Архив PС, који има битну улогу у овом граду, успјешно ради, послује и очува сву архивску грађу. Он је додао да би Архив Републике Српске требало да направи пројекат нове зграде Архива и да га представи Граду и Влади РС.

Директор Архива РС Бојан Стојнић је рекао да то захтијева велика финансијска средства зато што су архивске зграде и објекти врло специфични због документације коју чувају, а морају да задовоље и безбједносне, климатске и противпожарне стандарде.

Стојнић је нагласио да је Архив Српске укључен у предстојеће обиљежавање полагања камена темељца Центра cрпско-руског пријатељства 17. септембра у Бањој Луци и додао да ће Архив РС, тим поводом, објавити књигу „Из отаџбине у Бању Луку“, те велику монографију и изложбу „Српска православна црква и Руска емиграција 1920-1940. година“.