Талић и Радивојевић о премијери представе „Наши дани“

Предсједник Скупштине града Бања Лука Зоран Талић, разговарао је данас са угледним позоришним и филмским редитељем, Југом Радивојевићем. Повод сусрета је праизведба представе „Наши дани“, која ће, у Радивојевићевој режији, премијерно бити изведена у суботу на сцени  Народног позоришта Републике Српске. Предсједник Талић истакао је значај присуства Југа Радивојевића и његовог умјетничког рукописа у позоришном животу Бањалуке, посебно његов рад са младим позоришним ствараоцима, с обзиром на богато искуство београдског редитеља у педагошком раду.

Драгоцјено је што Југ Радивојевић режира у Народном позоришту, као што је значајна и његова сарадња са Дјечијим позориштем у којем је поставио представу „Орлови рано лете“, по култној књизи Бранка Ћопића, јер се ради о даровитом ствараоцу, са великим бројем импресивних награда.

– Његов редитељски рукопис оставља дубок траг у позоришној историји Бањалуке. Радујем се сутрашњој премијери представе у Народном позоришту РС, снажан утисак на мене је оставио текст Југа Радивојевића о томе какви људи треба да будемо. Својим стваралачким радом Југ Радивојевић подсјећа нас на смисао, доброту и радост живота. Миисија позоришта и јесте да нас усмјерава да будемо бољи, да се помажемо и поштујемо и да његујемо вриједности – нагласио је Талић.

 

Радивојевић је захвалио предсједнику Талићу на пријему и поштовању које му је исказао, нагласивши да је подршка Града и градске Скупштине важна за свако позориште.

Представа „Наши дани“ је по много чему значајна за Народно позориште, за град, али и за културу Републике Српске. Праизведба текста домаћег аутора Жељка Стјепановића  је велика предност, његован ансамбл који  уиграно игра и надам се да ће да живи и траје. Намјера нам је да то буде фестивалска представа, а фестивали су значајни, јер шаљу добру поруку – објаснио је Радивојевић, додајући  да су фестивали „Театар фест“, Међународни фестивал позоришта за дјецу и Фестивал студентских позоришта „Кестенбург“ снажно одјекнули у Европи и у свијету.

Директор Народног позоришта Републике Српске, Ненад Новаковић, захвалио је предсједнику Талићу на интересовању које показује за рад Народног позоришта. Током разговара отворене су и нове теме које се односе на сарадњу Бањалуке и Београда. Предсједник Талић и гости подвукли су значај кандидатуре Бањалуке за еврпску престоницу културе.