Субвенције за село: 200.000 КМ за побољшање квалитета земљишта

За субвенције за побољшање квалитета земљишта, за шта је обезбијеђено 200.000 КМ, пријавило се укупно 106 кандидата из 25 мјесних заједница.

Према подацима Центра за развој пољопривреде и села, у наредном периоду, комисија ће по обиласку пријављених парцела, обавити бодовање у складу са правилником, а руководећи се критеријумима о утврђивању услова за избор најповољнијих пројеката у пољопривреди.

Иначе, за ову врсту субвенција пољопривреди средства су прикупљена на основу накнаде за претварање пољопривредног земљишта у непољопривредне сврхе и биће искориштена за суфинансирање пројеката чијом реализацијом се стварају услови за оспособљавање неплодног земљишта за пољопривредну производњу.

Максимална средства која апликант може да добије, утврђују су у висини 60 одсто од  вриједности пројекта и не могу бити већа од 3.000 КМ.

Како су навели из Центра за развој пољопривреде и села, основни циљеви додјеле ових субвенција су повећање ораничних површина и привођење култури, кроз мјере оспособљавања и уређења пољопривредних земљишта која су деградирана, запуштена, која су лошијег квалитета или су неплодна, поправку и побољшање плодности земљишта, спровођење противерозивних мјера или мелиорације пољопривредног земљишта слабијег квалитета и спровођење поступка комасације.

Овогодишњи јавни позив у оквиру Програма кориштења средстава од накнаде за претварање пољопривредног земљишта у непољопривредне сврхе, био је отворен од 3. августа до 1. септембра.

Иначе, ова година је била рекордна по броју пријављених пољопривредника за кориштење градских субвенција намијењених развоју пољопривреде.

У протекле четири године, више од четири милиона КМ издвојено је из градског буџета за подстицаје пољопривредним произвођачима (анимална и биљна производња, набавка механизације и премије, те побољшање квалитета земљишта).

 Фото илустрација

Фото илустрација