Сајам занимања: 100.000 КМ за опрему струковних школа

Град Бања Лука, по први пут, понудиће 100.000 КМ средњим струковним школама, које ће се моћи пријавити на јавни позив за набавку опреме за ученичку праксу. Рекао је ово градоначелник Игор Радојичић, отварајући данас једнодневни Сајам занимања у Дому омладине.

-Готово све стручне школе имају огорман проблем за набавку опреме за праксу – нагласио је Радојичић, истичући да су средства за ову врсту подстицаја планирана ребалансом буџета, који ће се сутра наћи на сједници Скупштине Града.

Уз овај подстицај, и данашњи Сајам занимања требало би да допринесе промоцији занимања која су потребна привреди.

Како је казао градоначелник Радојичић, у нашем граду тржиште радне снаге је специфично у томе да имамо велики број номинално незапослених на бироу, а исто тако сваким даном све већи дефицит појединих занимања.

-Значи, имамо потпун дисбаланс између онога што је тренутно на тржишту радне снаге у понуди и онога што је потребно привреди. Прво питање које нам инвеститори поставе када дођу, јесте да ли имамо довољно радне снаге. За рад у творници обуће, сигурно немамо. Истовремено, имамо неколико хиљада економиста, гимназијалаца и других углавном административних занимања. Зато смо са послодавцима одлучили да предузмемо неколико корака, од којих је један и овај сајам да се ученицима завршних разреда основних школа представи шта има у понуди, прије свега, од стручних школа и могућности запошљавања – рекао је Радојичић.

Према његовим ријечима, градске власти намјеравају и да до краја године заврше реорганизацију Радничког униврезитета, који би био једна врста центра за преквалификацију и доквалификацију.

На Сајму занимања у Дому омладине, представиће се школе и занимања, дјеци и родитељима, те понуда послодаваца за стипендирање ученика, као и мјеста за обављање практичне наставе.

Сајам је интерактивног типа, на коме ће се представити око 15 бањалучких средњих школа. Средњошколци ће показати на лицу мјеста како које занимање изгледа, те разговарати са основцима зашто би требало да упишу одрђену средњу школу.

Сви заинтересовани, сајам могу посјетити данас до 17 часова. Организатори Сајма занимања су Градска управа и Унија удружења послодаваца у партнерству с Омладинским комуникативним центром.