Стипендије за дефицитарна занимања

У оквиру градског програма стипендија, вриједног око 1,6 милиона КМ, Град ће и наредне школске/академске године стипендирати ученике и студенте који се одлуче за нека од недостајућих занимања на тржишту рада.

За ученике средњих школа, биће стипендирано школовање за сљедећа занимања: заваривач, зидар и армирач бетонирац, техничар моделар обуће, дизајнер модни техничар и пекар. Кад је ријеч о студентима, градске стипендије добиће студенти математике и информатике, електротехнике (рачунарство и информатика), те будући професори физике.

Прецизирано је то у Одлуци о утврђивању висине средстава за стипендирање ученика и студената из буџета Града, висини стипендија, дефицитарним и суфицитарним занимањима за школску/академску 2020/2021. годину, коју ће разматрати градски парламент на једном од наредних скупштинских засједања.

За стипендирање ученика средњих школа и редовних студената првог циклуса на високошколским установама, у наредној школској/академској години, истом одлуком, планирано је да буде издвојено око 1,6 милиона КМ.

Појединачни износи стипендија остају непромијењени, и износе 80 КМ за ученике и 130 КМ за студенте по основу социјалног статуса и успјеха у школи односно студију, а за дефицитарна занимања утврђени су износи од 160 КМ за ученике и 250 КМ за студенте.

Када је ријеч о текућој школској/академској години, Град стипендира 1.186 ученика и 264 студента.

 Фото архива

Фото архива