Средњошколци као одборници

Ученици 11 бањолучких средњих школа имали су данас прилику да се, учествујући у актуелном часу, директно упознају са радом одборника и Скупштине града у оквиру дана отворних врата у организацији предсједника Скупштине града Бања Лука Зорана Талића. Ученици су се нашли у улози одборника, били су врло активни, поставили су велики број питања, на које је одговоре давао предсједник Талић.

Предсједник Талић је истакао да му је комуникација са младима врло важна и да жели да, у духу активнијег отварања рада Скупштине према грађанима, чује и мишљење оних који представљају будућност нашег града.

Млади су показали да нису пасивни, а како је актуелни час по пословнику завршен након 45 минута, остао је значајан број пријављених који нису добили прилику да поставе питање, али, како је предсједник Талић нагласио, неће остати дужан за одговоре. Један дио ученика је питања доставио представницима Стручне службе Скупштине директно, а други се изјаснио да ће питања послати електронски. Предсједник Талић је најавио да је овај догађај само први у низу, да ће дан отворених врата бити поново организован, те да су Скупштина и Кабинет увијек отворени за младе и све здраве сугестије и идеје.

– Веома сам задовољан одзивом ученика који су дошли да разговарамо о актуелним темама града. Циљ је да млади људи, који су или ће тек постати пунољетни, знају како и на који начин да се укључе у одређене грађанске активности и да као грађани врше мониторниг саме Градске управе и Скупштине града. Ми смо овдје изнијели већ одређене модалитете како и на који начин они могу да се укључе у доношење одлука. Млади су постављали питања највише из области које се тичу њих директно, о положају младих, о омладинској политици, али одлично је што их интересује и сам рад локалног парламента и управе па и просторно планирање нашег града – рекао је Талић

Он је увјерен да ће након овог догађаја ученици бити више заинтересовани да прате рад Скупштине града, а главна порука овог скупа је да се млади људи укључе у друштвене токове и да прате активности и одборника и Градске власти.

Љубан Бајић, предсједник актива директора бањолучких средњих школа је истакао да је овај догађај био одлична прилика да ученици одраде, на неки начин, праксу из демократије и људских права. Ова питања су, сматра он, показала да млади нису пасивни, како обично влада мишење.

Вању Обрадовића, ученика четвртог разреда бањолучке Гиманзије је интересовао износ који град може да издвоји за ученичка путовања и ваннаставне активноти, али поставио је и питање да ли се млади људи, који ће ускоро кренути у потрагу за послом, могу надати послу који ће добити искључиво захваљујући свом знању и оцјенама.

– Поприлично сам задовољан одговорима, али и што су млади људи добили прилику да поставе директно питања предсједнику Скупштине града Бања Лука, као и што смо видјели да постији начин да нешто промијенимо те да се већ нешто ради на рјешавању проблема који потоје у овом граду – казао је он.