Србија донира Бањој Луци 900.000 евра

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић и министар финансија Републике Српске Зора Видовић, потписали су данас у Бањој Луци, споразум о финансирању пројеката донаторским средствима Владе Србије. Овај споразум се односи на јавне пројекте који ће, захваљујући донацији Републике Србије, бити реализовани на подручју Бање Луке.

У изјави новинарима, Радојичић је рекао да ће средства Владе Србије у Бањој Луци бити искориштена за изградњу мултифункционалног објекта у којем ће бити смјештени мјесна заједница, амбуланта и вртић, те за опремање вртића у Дјечијем дому „Рада Врањешевић“.

-Бањој Луци је одобрено 900.000 евра, и то за два пројекта. Мањи пројекат од 100.00 евра је опремање дјечијег вртића у Дому за незбринуту дјецу „Рада Врањешевић“, а већи дио од 800.000 евра за објекте друштвених садржаја на Петрићевцу. У вртић на Петрићевцу биће смјештено 180 малишана, а Град је већ почео изградњу тог објекта, односно у току је прва фаза радова која обухвата изградњу амбуланте. Очекујем да би до јесени идуће године сви наведени послови требало да буде завршени – нагласио је Радојичић.

Министар финансија Зора Видовић, изразила је захвалност Влади Србије на донацији и додала да је до сада Србија донирала укупно 24,4 милиона евра. Она је истакла да средства добијају 42 општине у РС, а на осноцу споразума о специјалним и паралелним односима између РС и Србије.

Генерални конзул Републике Србије у Бањој Луци, Владимир Николић, изјавио је да је од 2014. године, низом транши, Србија донирала велика средства Републици Српској.

-Надам се да ће и ова средства од 9,3 милиона евра отићи у праве сврхе и на добробит свих грађана у општинама којима су средства додијељена – закључио је Николић.