„Спорт у школама“: Нова спортска опрема за све бањалучке школе

Све бањалучке основне школе, њих 26, ускоро ће добити нову спортску опрему и реквизите за провођеење новог пројекта „Спорт у школама“, захваљујући којем ће се основци, без плаћања било каквих накнада, бавити жељеним спортом, потврђено је у Одјељењу за образовање, здравство, омладину и спорт.

Након што су почетком септембра потписани уговори са школама и професорима у оквиру реализације пројекта  „Развој спорта кроз школске спортске секције“, недавно је окончана и јавна набавка за спортску опрему и реквизите који су саставни дио спортских полигана на којима ће се спроводити овај пројекат.

– Ово је пројекат који се спроводи у сарадњи са 26 основних школа у граду, а ускоро очекујемо испоруку спортске опреме и реквизита које ће професори користити у раду са дјецом. Набавка је вриједна 50.000 КМ, а међу реквизитима су лопте за фудбал, кошарку, рукомет и одбојку, хоризонталне љестве, атлетска варијабилна препона, падобран за тренинг брзинских способности, гимнастички обручеви, вијаче, медицинске лопте, рекети за стони тенис и слично –  рекао је начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт Драган Бањац.

Он је указао да је учешће у спортским секцијама потпуно бесплатно и да је основни циљ пројекта омогућавање основцима да, кроз повећан број изабраних спортских активности, буду физички ангажовани током читаве школске године. Бањац је нагласио да је један од циљева и стварање добре базе за саме спортске клубове, који ће бити у прилици да из школских спортских секција регрутују најталентованије младе спортисте.

– Реализацијом пројекта омогућавамо и професорима физичког васпитања стицање радног искуства, а жеља нам је да укључимо што већи број ученика у систем школских спортских такмичења те препознавање талентованих ученика за одређене спортове. У складу са важећим законским нормама обавезан је стручни приступ у раду са дјецом,  а програм активности је израђен у складу са наставним планом и програмом – наводи Бањац.

За ученике узраста од другог до петог разреда основних школа, професори физичког васпитања реализоваће пројекат кроз изабрану спортску активност након завршетка редовне наставе, уз обогаћење садржаја спортским полигонима и такмичењима. На овај начин, дјеци ће бити омогућена додатна физичка активност и дата могућност да се баве изабраним спортом.

 

 Час физичког у ОШ ″Станко Ракита″

Час физичког у ОШ ″Станко Ракита″