Споразум о сарадњи Бањe Луке и Међурелигијског вијећа БиХ

Представници Града Бање Луке и Међурелигијског вијећа БиХ потписали су данас споразум о међусобној сарадњи, којим се промовише концeпт међурелигијске сарадње и учешћа локалне заједнице.

У име Града, споразум је потписао градоначелник Игор Радојичић који је рекао да Град Бања Лука промовише сарадњу, толеранцију и суживот, као отворен и пријатељски град. Он је указао да је ова година у знаку кандидатуре Бање Луке за Европску престоницу културе 2024. године, истичући да сам назив апликације „Супротности се привлаче“ говори о простору на којем се стално сусрећу различите културе и утицаји.

  • На различите начине сарађујемо са сваком од вјерских заједница, а реализовали смо низ пројеката које подржавамо или радимо заједно. У СПЦ ове године је централни догађај 800 година аутокефалности, католичка заједница је обиљежила јубилеј доласка Траписта у самостан Марија Звијезда, док са Исламском вјерском заједницом радимо на обнови џамије Арнаудија, а очекујемо и пројекат обнове сахат куле поред Ферхадије. Рад јеврејске заједнице подржавамо кроз активности Јеврејског културног центра „Арие Ливне“ као и пројекте прекограничне сарадње – нагласио је Радојичић. Он је изразио очекивање да ће Међурелигијско вијеће БиХ, у наредном периоду, предложити пројекте који ће бити на задовољство свих страна потписница овог споразума.

Предсједавајућа бањалучког одбора за међурелигијску сарадњу, Александра Стевандић, казала је да се овим споразумом, између осталог, постиже то да Бања Лука с пуним правом може бити проглашена Европском престоницом културе.

  • У задњих годину и по дана, колико постоји одбор у Бањој Луци, и кроз пет реализованих пројеката међурелигијске сарадње, показали смо спремност за упознавање различитости и прихватање свих вјерских заједница и људи који живе овдје – закључила је Стевандић.