Селективно прикупљање отпада почиње од Росуља

Град Бања Лука за прољеће припрема нови пројекат селективног прикупљања отпада, у који би, за почетак, било укључено 229 домаћинства из Росуља.

Овим, пилот пројектом, биће обухваћена домаћинства у индивидуалним стамбеним објектима у оквиру улица: Стевана Марковића, Радослава Лакића, Милана Стевиловића и XIV средњобосанске бригаде.

  • На основу искуства и резултата из овог дијела града, пројекат ће се полако проширити и на друге дијелове града – истакао је Петар Билчар, начелник Одјељења за комуналне послове.

Према њиховом плану, у домаћинствима у наведеним улицама биће постављене по двије посуде (канте) за отпад од 240 литара, од којих једна за комунални отпад и биоотпад, а друга за рециклабилни отпад (папир, картон, пластична и метална амбалажа, те стакло).

У фокусу нису зграде и насеља у којима су постављени контејнери, већ улице из којих се отпад прикупља са кућне адресе, који су иначе и најчистији дијелови града.

-Дакле, домаћинства ће убудуће имати и задатак да раздвајају отпад, што ће радници „Чистоће“ такође одвозити. Заузврат, односно како би их стимулисали да раздвајају отпад понудићемо им умањење тренутне цијене одвоза комуналног отпада за 30 одсто – нагласио је Билчар.

Према његовим ријечима, потребна је велика сарадња с грађанима и „Чистоћом“ како би цијели пројекат имао ефекта, али и вријеме за одређене резултате.

Добробити реализацијом пројекта, као је навео, биће вишеструке.

-Осим уштеде простора на регионалној депонији, из старих искориштених производа добиће се нови производи уз мање утрошка воде, енергије и материје и уз смањење емисије угљен-диоксида у атмосферу. Такође омогућиће се боља едукованост грађана и освијештеност да селективним прикупљањем отпада живимо у складу са одрживим развојем – закључио је он.

 Фото илустрација

Фото илустрација