Седам борачких удружења предложено за статус „од интереса за Град“

Седам удружења из области борачко-инвалидске заштите предложено је за статус удружења од интереса за Град Бању Луку. Ово је дефинисано приједлогом одлуке о утврђивању статуса удружења од интереса за град, коју ће разматрати одборници на идућој сједници Скупштине града.

Како је наведено, ријеч је о сљедећим удружењима: Борачка организација града Бања Лука, Градска организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бања Лука, Градска организација ампутираца „Удас“ Бања Лука, Градско удружење бивших логораша II свјетског рата и њихових потомака Бања Лука,
Савез логораша Града Бања Лука, Удружење цивилних инвалида – жртава рата града Бања Лука и Градски одбор СУБНОР-а Бања Лука.

Како појашњавају из Одјељења за борачко-инвалидску заштиту, претходно је проведен јавни конкурс за утврђивање статуса удружења од интереса за Град Бању Луку из области борачко-инвалидске заштите.

За овај статус могла су се пријавити удружења из области борачко-инвалидске заштите са подручја Бање Луке. Услов за стицање овог статуса јесте да су пријављена удружења остварила значајне резултате у области побољшања материјалног и социјалног положаја учесника ослободилачких ратова, укључујући и афирмацију и очувању тековина ослободилачких ратова, као и у обиљежавање значајних догађаја и датума из ослободилачких ратова.

У оквиру буџета Одјељења за борачко-инвалидску заштиту постоје два гранта за суфинансирање удружења из области борачко-инвалидске заштите, и то грант за суфинансирање пројеката/програма и грант за суфинансирање редовних активности удружења из ове области, којима је утврђен статус од интереса за Град.