Свјетски дан позоришта биће обиљежен и у Скупштини града

Поводом Свјетског дана позоришта у скупштинског сали градског парламента сутра 27. марта, са почетком у 11.00 часова биће одржан програм „Кад глумци глуме власт“, а гости предсједника Скупштине града Зорана Талића биће глумци, редитељи, сценографи, костимографи и сви који доприносе позоришном животу Бање Луке.

Из одборничких клупа глумци из свих позоришта у нашем граду (Народног, Дјечијег, Градског позоришта „Јазавац“, Студентског позоришта, ДИС театра и Дјечијег студија глуме „Рода“) ће казивати монологе из Шекспирових дјела и пјевати. Биће отворена и дебата о значају позоришта за град. Подсјећамо, да се на иницијативу Међународног позоришног института, већ више од 50 година, од 1961. године, широм свијета 27. март обиљежава као Свјетски дан позоришта.

На тај дан читава међународна позоришна заједница организује различите позоришне манифестације, од којих је најважнија традиционална међународна порука коју, на позив поменутог института, увијек пише позоришна личност свјетског угледа.

Скупштина града Бања Лука је једногласном подршком одборника на сједници одржаној 15. марта 2017. године, усвојила одлуку о кандидатури за учешће Бање Луке у програму „Европска престоница културе (ЕПК) 2024. године“. Припрема и израда потребне документације за кандидатуру Бање Луке одвијаће се до 2020. године, када се очекује проглашење три европске престонице културе за 2024. годину.

Предсједник Скупштине града Зоран Талић жели да укаже на важност овог пројекта, као и на подршку коју Град пружа у сфери културног живота, па тако и позоришног.