Свјетски дан борбе против HIV/AIDS: Oрганизована бесплатна тестирања

Дан борбе против ХИВ/АИДС-а  обиљежиће Институт за јавно здравство Републике Српске, Клиника за инфективне болести УКЦ РС и Удружење грађана “Викторија“ у партнерству сa Градом Бања Лука.

Институт за јавно здравство Републике Српске у недјељу, 1. децембра, од 12 до 20 часова, организоваће тестирање на ХИВ у Центру за добровољно, повјерљиво и анонимно савјетовање и тестирање (ДПСТ) Института за јавно здравство Републике Српске (Ул. Јована Дучића, бр. 1).

Клиника за инфективне болести УКЦ РС, 28. новембра организује бесплатно, добровољно и анонимно тестирање за све заинтересоване грађане на вирус ХИВ-а. Тестирање ће се вршити брзим, рапид тестовима. Сви заинтересовани грађани на тестирање могу доћи у Савјетовалиште Клинике за инфективне болести – приземље (локација Паприковац), амбуланта број 47 од 08 до 19 часова.

Медицинско особље Клинике за инфективне болести низом активности обиљежиће Дан борбе против ХИВ/АИДС-а с циљем смањења стигме и дискриминације обољелих од ове болести. Мобилна екипа медицинског особља из Клинике за инфективне болести организоваће бесплатно, добровољно и анонимно тестирање студената у студентском дому – Павиљон IV, 29. новембра у периоду од 11 до 14 часова. Такође, 29. новембра биће организована предавања за студенте медицине на исту тему.

Град Бања Лука подржава рад Савјетовалишта за превенцију и третман болести зависности које обезбјеђује Удружење грађана “Викторија“. Поред тога Удружење  проводи  и активности које су  усмјерене на  подизање нивоа свијести појединца и друштва  када је у питању ХИВ и ризици које носи ова болест. Удружење “Викторија“ ће обезбједити кондоме и промотивни материјал, те у партнерству с Клиником за инфективне болести УКЦ организовати бесплатно, добровољно и анонимно тестирање студената у “Кампусу“, 29. новембра.

Позивају се грађани, посебно млади, уколико су имали неко од ризичних понашања или сумњају да су били изложени вирусу ХИВ-а, а желе сазнати и провјерити свој ХИВ-статус, да дођу на једну од три горе наведене локације  и  да се тестирају. Тестирање је анонимно, повјерљиво, бесплатно, није потребан никакав документ нити љекарска упутница.
Такође, у оквиру тестирања обезбијеђено је и савјетовање с циљем  унапређења знања о ХИВ/АИДС-у,  начинима и путевима преношења ХИВ-а, а посебно  мјерама за спречавање преношења ове болести, уз подјелу промотивног  материјала.