Светосавска академија у недјељу у Банском двору

У част Светом Сави, првом српском архиепископу, учитељу и просвјетитељу, у Банском двору у недјељу, 27. јануара, са почетком у 20.00 часова биће одржана Светосавска академија.

Организатор је Српско-пјевачко друштво “Јединство”, уз покровитељство Српске православне црквене општине Бања Лука и Града Бања Лука.

Програм Светосавске академије можете погледати овдје.

Свети Сава (световно име Растко, монашко име Сава) рођен је око 1175. године у Расу, а умро 14. јануара (по јулијанском календару) 1236. у Трнову, Бугарско царство. Био је најмлађи син српског великог жупана Стефана Немање, светогорски монах, јеромонах и архимандрит Студенице, први архиепископ аутокефалне Српске архиепископије, дипломата, законодавац, књижевник и ходочасник.

Широко се сматра једном од најзначајнијих личности српске историје, а Српска православна црква га слави као свеца. Његова личност је остварила велики утицај на средњовековно српско књижевно стваралаштво, а његов култ се вијековима његује у српском народу.

Српска православна црква 27. јануара слави дан свог утемељивача, државе и школства – Светог Саве. Савиндан се обиљежава у свим школама у Републици Српској као радни, али ненаставни дан – школска слава.