Сарадња Бање Луке и Београда: У октобру повеља о братимљењу градова

Бања Лука и Београд потписаће током наредног мјесеца повељу о братимљењу, договорено je на данашњем састанку градоначелника Игора Радојичића са замјеником градоначелника Београда Гораном Весићем и предсједником Скупштине града Београда Николом Никодијевићем.

  • Два града имају споразум о сарадњи из 2005. године, који ће да прерасте у највиши могући облик сарадње – споразум о братимљењу. Посебно смо срећни и задовољни због тога јер је Бањој Луци и формално већ одавно мјесто у том друштву наших 30 градова побратима из цијелог свијета – казао је замјеник градоначелника Београда Горан Весић.

Током сусрета са бeoградском делегацијом, која борави у нашем граду поводом бициклистичке трке „Београд-Бања Лука“, разговарано је и о другим конкретним облицима сарадње, попут заједничких наступа на трећим тржиштима, посебно када је ријеч о туризму.

У тому смислу, према Весићевим ријечима, Београд може да понуди кинеским туристима који долазе у тај град, да посјете и градове у близини, од којих један може да буде и Бања Лука.

Планирано је и организовање годишње културне манифестације, те отварање Крајишке куће у Београду.

-Ми смо прије свега браћа и пријатељи. Када дођемо у Бању Луку ми смо као код куће, као што су све Бањалучанке и Бањалучани у Београду код своје куће – закључио је Весић.

Градоначелник Радојичић се усагласио са гостима да сарадња Бање Луке и Београда може и треба да постане садржајнија.

  • Београд и Бања Лука сарађују у свим областима. Наши грађани су повезани многоструким везама, породичним, пријатељским, образовним, културним, спортским. Биће нам задовољство да у октобру потпишемо и формални споразум о братимљењу и тако наставимо и ту врсту сарадње градова и администрација – навео је Радојичић.

Он је најавио да ће свим потенцијалним инвеститорима из Србије у Бањој Луци бити на располагању све потребне информације из прве руке, а када је ријеч о питањима из комуналне области – како је казао, Бања Лука ће пратити позитивна искуства Београда.