Расписан тендер: Почиње детаљна обнова Банског двора

Град Бања Лука расписао је тендер за санацију и рестаурацију фасаде и декоративног освјетљења на објекту Банског двора, у оквиру пројекта вриједног око два милиона КМ.

Ово је најобимнија обнова најрепрезентавније културне институције у посљедњих неколико деценија, a по окончању радова, Банаски двор ће засјати у потпуно новом сјају.

Према тендерској документацији, изабрани извођач биће у обавези да за 150 дана обави све потребне послове на обнови.

Према допуњеном пројекту санације и рестаурације фасаде Банског двора, који је урадио Архитектонско-грађевинско-геодетски факултет, предвиђена је рестаурација фасаде и скулптура, замјена свих прозора као и обнова улазних врата.

Такође, планирани су конзерваторско-рестаураторски радови, поправка степеништа, радови на балконима, демонтажа статуа до простора гдје ће се радити њихова конзервација, те санација декоративног освјетљења.

Обнова фасаде и освјетљења је друга фаза реконструкције Банског двора за коју је, уз помоћ Владе РС, обезбијеђено укупно 2,5 милиона КМ.

Прва фаза, која подразумијева обнову крова Банског двора, је у току од прољетос. Вриједност тих радова, које изводи предузеће „Кото“ из Београда, износи око 514.000 КМ.

 Санација крова на Банском двору

Санација крова на Банском двору