Расписан тендер: Милион КМ за нови пут у Шарговцу

Градска управа расписала је тендер за извођача радова на проширењу и модернизацији дотрајале Шарговачке улице, централне саобраћајнице овог, све насељенијег краја, у оквиру пројекта вриједног око милион КМ.

Новац за модернизацију саобраћајнице кроз Шарговац, која је већ годинама у јако лошем стању, обезбијеђен је из гранта Владе Републике Српске, у предвиђеном износу од милион КМ.

Према подацима Одјељења за саобраћај и путеве, овај новац ће бити довољан за реализацију прве фазе модернизације, која предвиђа изградњу саобраћајнице у дужини од око 900 метара.

– По плану, саобраћајница ће бити ширине шест метара, са обостраним тротоарима ширине два метра. У оквиру ове модернизације, јако је важно истаћи да ће истовремено бити изграђена и фекална и оборинска канализација, те измјештена јавна расвјета – изјавио је начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић.

Он наглашава да је неопходно на вријеме спровести тендерску процедуру како би што прије био изабран извођач радова, с обзиром на то да је ријеч о пројекту који финансира Влада РС, а да ће јавна набавка бити отворена до 31. октобра ове године.

– Први корак у реализацији пројекта је да изаберемо извођача радова и закључимо уговор како би средства била оперативна. Упоредо с тим, рјешаваћемо и имовинско-правне односе и овим путем позивам грађане Шарговца на сарадњу, јер ће од рјешавања имовинских односа зависити и динамика радова. Уколико временски услови дозволе, дио послова можемо одрадити до краја године, али је најреалније да ће градња кренути почетком сљедеће грађевинске сезоне – навео је Сандић.

Предсједник Савјета Мјесне заједнице Шарговац Рајко Радаковић пренио је задовољство мјештана овог насеља, које је од протеклог рата до данас утростручило број становника. Према његовим ријечима, мјештани жељно ишчекују почетак радова, јер би изградња модерне саобраћајнице у овом дијелу насеља ријешила проблем безбједности пјешака и недостатка канализације.

– Шарговац је у годинама иза нас израстао у велико приградско насеље, са око 6.000 становника. Пораст броја становника и велики број изграђених кућа, међутим, није пратио развој саобраћајне и друге инфраструктуре, па је садашња централна саобраћајница кроз наше насеље уска, без тротоара и са великом фреквенцијом возила и аутобуса градског превоза. Овом улицом свакодневно пјешачи и велики број основаца, који тај пут користе за одлазак до школе “Ђура Јакшић”. Њихова безбједност је, наравно, на првом мјесту и управо то је био мотив за проширење ове саобраћајнице – рекао је Радаковић.