Рад јавних предузећа: Градско гријање изашло из минуса

У наставку 41. сједнице, одборници Скупштине града усвојили су извјештаје о раду јавних предузећа и установа за прошлу и планове пословања за ову годину.

Говорећи о раду градских предузећа, градоначелник Игор Радојичић истакао је да је накрупнија ствар која је урађена у протекле четири године – рјешење проблема градског гријања.

  • Пресјечени су дугогодишњи негативни процеси, који су годишње доносили минус од преко десет милиона КМ. Поређења ради, 2016. година завршена је са неких десетак милиона КМ у минусу на градској топлани, а ове године, по први пут, имамо 200.000 КМ профита у буџету, што је постигнуто градњом нове Еко топлане – нагласио је Радојичић.

Доста позитивних промјена забиљежио је и Центар за развој пољопривреде и села, који је данас респектабилна установа са успјешним пројектима и из области трговине, туризама, али прије свега – руралног развоја.

Одређен помак учињен је и у Центру за образовање одраслих, некадашњем Радничком универзитету.

Истовремено, Радојичић је најавио да ће у наредном периоду бити реструктуисана „Аквана“, поготово што је текућа година била јако тешка за ово предузеће због посљедица епидемија корона вируса и забране рада угоститељства.

  • „Аквана“ ће морати бити реструктуисана. Она мора бити или јавна установа или реструктуисана на неке мале секторе. Такође, остаје и проблем статуса Завода за изградњу које је акционарско друштво у којем је Град већински акционар али имамо хронични проблем са несагласношћу малих акционара – појаснио је Радојичић.

Парламент је данас усвојио и одлуку којом су ријешени имовински односи за седам породица из категорије избјеглог и расељеног становништва, које живе у Улици Јованке Гајић Змијањке у МЗ Лауш, којима су прије двадесетак година куће финансиране међународним донацијама.

Њима ће коначно бити ријешен статус имовинско-правних односа на земљишту гдје су куће изграђене и којима ће они моћи сада да управљају.

Предсједник Скупштине града Зоран Талић казао је да се овом 41. сједницом у принципу завршава мандат ове Скупштине, изузев ако не буде потребе за неким ванредним засједањем прије одржавања локалних избора.

– За сада, договорено је да непосредно послије избора закажемо сједницу Скупштине у овом сазиву како бисмо донијели одлуку о привременом финанасирању и да Град настави своје активности до доношења буџета у 2021. години – закључио је Талић.