Радојичић у посјети „Житопродукту“: Град тражи начин како да помогне привреди

Градоначелник Игор Радојичић, посјетио је данас компанију „Житопродукт“ и са руководством разговарао о актуелним пословним изазовима и начинима да се превазиђе криза изазвана епидемијом корона вируса.

Радојичић је најавио да ће у наредних пар седмица обићи неколико најважнијих и најзначајнијих производних предузећа у нашем граду, а „Житопродукт“ је прва станица на том путу.

  • У протеклим мјесецима највише смо разговарали о трговинским и услужним дјелатностима, па смо у те разговоре жељели да укључимо фирме које се баве производњом. Уз „Житопродукт“, овај систем укључује и фирме „Житопека“ и „Сектор секјурити“ и запошљава око 1.700 људи, тако да о томе морамо итекако водити рачуна. Интерес је и Града и Републике да, усљед епидемиолошке кризе, пробамо сачувати радна мјеста односно домаће фирме. На градском и републичком нивоу већ су спроведене различите мјере помоћи и то је на кратке стазе дало могућност фирмама да опстану, али сада би требало да се врате редовном пословању, што неће бити нимало лако, поготово ако имамо у виду пад потражње на тржишту. Биће потребни мјесеци да се све врати у нормалу, па можда чак и цијела година – казао је Радојичић.

Драгана Косић, члан управе ове групације, изјавила је да је Град Бања Лука исказао спремност да им помогне у санирању посљедица епидемије.

  • Отворили смо више актуелних тема, а најважнија је, свакако, начин како санирати посљедице изазаване овом кризом. Наш основни циљ је да сачувамо радна мјеста и вратимо пословање на ниво прије епидемије, али на том путу тешко можемо успјети без помоћи републичких и градских органа. Пословање је поремећено највише у дијелу продаје, а самим тим и пада прихода – закључила је Косић.