Радојичић: Неминовно усклађивање прописа са онимa у ЕУ

У Бањој Луци је данас почела научна конференција „EU acquis 2020“ чији је организатор Правни факултет у Бањој Луци. Конференција је окупила стручњаке из области европских интеграција, права привредних друштава, заштите потрошача и јавних набавки, а реализује се у оквиру научноистраживачког пројекта Правног факултета под називом „Хармонизација права РС и БиХ са правом ЕУ“.

Почетку рада конференције присуствовао је и градоначелник Игор Радојичић који је нагласио да је Бања Лука директно заинтересована за регионалне и европске интеграције и да је за наш град веома важно да буде субјект у овом процесу кроз механизам координације.

  • Бања Лука је у својим стратешким циљевима, који су усвојени прије нешто више од годину дана, истакла да је концепт развоја града заснован на томе да је Бања Лука главни и највећи град Републике Српске, али и регионални центар и модеран европски град. У много чему смо зависни од нашег окружења и Европе, тако да је усклађивање законске регулативе са европском неминовност и потреба, јер смо упућени на комуникацију са Европом у многим областима – рекао је Радојичић.

Декан Правног факултета Жељко Мирјанић, рекао је да овом конференцијом почиње обиљежавање 45. гoдишњице рада Правног факултета.

  • У оквиру конференције, чији је основни циљ усклађивање домаћег права са правом ЕУ, угостићемо бројне уважене госте међу којима и декана београдског Правног факултета који ће говорити о изучавања права на нашим просторима. Такође, биће ту угледни професори права са универзитета у Енглеској,  Италији и Новом Зеланду – рекао је Мирјанић.

У данашњем раду конференције учествовали су и ресорни министри у Влади РС Златан Клокић и Сузана Гашић, те предсједник Скупштине града Зоран Талић.