Радојичић: Нема увођења нових рестрикција

Штаб за ванредне ситуације града Бање Луке одлучио је данас да се из превентивних разлога, у домовима за стара лица забране посјете како не би дошло до уношења корона вируса међу ову популацију.

Градоначелник Игор Радојичић, казао је послије сједнице Штаба, да је дошло до повећање броја заражених на подручју Бање Луке, али да је, у исто вријеме, охрабрујуће то што се не ради о великом броју активних случајева и да тај број обољелих не захтијева предузимање неких нових екстремних масовних мјера.

  • Поред тога, и клиничка слика новообољелих је лакша, чему свједочи податак да у протекле три седмице није било смртних случајева. Дакле, вирус слаби и са њим се у овом интензитету можемо носити без доношења радикалних мјера – навео је Радојичић, напомињући да значајан број обољелих има везе са доласцима из других земаља.

Све мјере које се предузимају, како је нагласио – требају бити сразмјерне опасности.

  • Циљеви нам остају исти, а то су: заштита људских живота, заштита здравља и и минимизација економских и социјалних посљедица епидемије. Фокус су и даље најрањивије категорије, односно старија и лица са смањеним имунитетом, дјеца и здравствене установе – казао је Радојичић.

Он је истакао да је од инспекцијских органа затражено да се пословни субјекти стриктно придржавају одредби Закона о заштити на раду, који прописује да свако предузеће мора имати задужено лице за мјере здравствене превенције и заштите на раду.

Један од данашњих закључака Штаба, јесте и да се у случају појаве вируса у вртићима, без обзира на то да ли је ријеч о дјеци или запосленим, предузимају мјере као на почетку епидемије: вртић се дезинфикује и затвара.

Такође, одлучено је да јавни превоз остаје у редукованом љетњем режиму вожње, с обзиром на то да је љетни распуст и да нема оног обима корисника као што је било прије епидемије.

Према подацима Дома здравља, у Бањој Луци тренутно има 61 обољели од корона вируса, с тим да је од почетка епидемије до данас регистровано укупно 680 заражених.

Директорица Дома здравља Бања Лука Невена Тодоровић казала је да је у претходним данима повећан броја грађана који се јављају са респираторним инфекцијама.

-Оно што је значајно јесте да сва лица имају благу до средњу клиничку слику – навела је она и нагласила да су у граду и даље на снази све мјере препоручене од Републичког штаба које се односе на обавезно ношење маски у затвореном простору, редовну дезинфекцију руку, као и одржавање физичке дистанце међу лицима.

-Сада је највећа одговорност на појединцима, те још једном позивам све грађане да се у складу с тим и односе на актуелну епидемиолошку ситуацију – закључила је др Тодоровић.

Нове олакшице за привреду

Од сутра ће бити у примјени додатне три олакшице привредним субјектима, погођеним посљедицама епидемије корона вируса, и то: продужава се субвенција за комуналну таксу за јун за оне субјекте који још нису почели са радом, уводи се могућност отплате накнаде за урђење грађевинског земљишта и ренте до краја године на максималан законски рок од десет година, без попуста за плаћање у готовини и смањује цијена за заузимање јавне површине за баште за угоститеље до краја године.