Радојичић: Морамо бити опрезни, припремамо нову ковид амбуланту

Градоначелник Игор Радојичић, заједно са министром здравља и социјалне заштите Аленом Шеранићем, разговарао је данас са руководством Дома здравља о актуелној епидемиолошкој ситуацији у граду те обишао ковид амбуланту која дјелује у овквиру ове установе.

Радојичић је захвалио свим радницима Дома здравља на великом труду и пожртвовању које су исказали током борбе са епидемијом корона вируса, јер је у Бањој Луци до сада регистровано преко 1.700 случајева заразе.

Он је нагласио да почетак школске године није довео до озбиљних промјена када је у питању број обољeлих од корона вируса.

  • Тиме можемо бити задовољни, али и даље опрезни, јер је Бања Лука град са 40 основних и средњих школа и са десетинама хиљада људи везаним за школе или вртиће. Значајно је повећан број контаката међу грађанима, а тиме је потенцијално већа могућност за ширење вируса. Због тога обавили смо неопходне логистичке припrеме како бисмо спремно дочекали јесен и зиму. У објекту поликлинике имамо једну ковид амбуланту која је намијeњена само за школску дјецу, а радимо на припреми нове ковид амбуланте у насељу Долац за случај повећања броја обољлих – рекао је Радојичић.

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, рекао је да је Дом здравља, током трајања епидемије, носилац одговора примарне здравствене заштите на епидемију.

  • Данас смо разговарали о организацији збрињавања пацијената различите старосне структуре заражених корона вирусом. Веома важан сегмент у овом тренутку јесте и пружање редовне здравствене заштите становништву. Ту је и област школске стоматологије гдје амбуланте углавном имамо у школама. Низ животних питања је на дневном реду и наглашавам да примарну здравствену заштиту враћамо на стопостотни ниво капацитета услуга – изјавио је Шеранић.

Директор Дома здравља Бања Лука Невена Тодоровић, упозорила је да је примјећено да у посљедње вријеме многи појединци, али и поједине установе и предузећа не поштују прописане мјере.

  • О тим неправилностима свакодневно обавјештавамо контролне органе, а неопходно је да се сви грађани и у наредном периоду придржавају прописаних мјера, јер епидемија није готова. Носите маске, држите дистанцу и избјегавајте окупљања већег броја људи – зајкључила је Тодоровић.