Радојичић: Захваљујући подстицајима, отворено 150 нових радних мјеста

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, изјавио је данас да је на подручју града у прошлој години отворено 150 нових радних мјеста, захваљујући градским подстицајима у износу од 700.000 КМ.

Након данашње сједнице Савјета за економска питања и развој, Радојичић је најавио да ће се пред градском Скупштином наћи нови програм подстицаја, који, између осталог, укључује наставак подршке за предузетнике који ће се моћи кандидовати за подстицаје ако су током ове године започели дјелатност.

– Поред тога, настављамо и програм суфинансирања набавке основних средстава за што је било највише интересовања, као и програм преквалификације и доквалификације радне снаге – рекао је Радојичић.

Највише пажње на сједници овог савјета, изазвала је идеја о програму кроз који би привредници подржали опремање средњих стручних школа, а што би резултирало квалитетнијом практичном наставом у средњим школама.

Радојичић је нагласио да се интензивно размишља о томе како ријешити питање дебалансу на тржишту радне снаге, пошто, и поред податка о 10.000 незапослених, на тржишту рада постоји велика несташица производних занимања.

– Из тог разлога, размишља се о новим подстицајима, који би подразумијевали подршку средњим стручним школама у набавци опреме за стручна знања. У фази смо конципирања идеје да се индиректно, преко средњих школа, помогне процесу квалификације и преквалификације. Та линија подстицаја би била интересантна за привреду, јер им требају одређене врсте занимања, а ученици би у току средње школе добили квалитетну практичну наставу. У наредне двије до три седмице биће организован састанак послодаваца и представника средњих школа, Града и Завода за запошљавање, на којем ће бити ријечи о овој теми. Ако бисмо предузетнике укључили у овај процес, кроз акцију друштвено одговорних компанија, можда бисмо могли ићи у процес озбиљнијег опремања средњих стручних школа – закључио је Радојичић.