Радојичић: Довешћемо воду у већину села

Град Бања Лука ће у наредне три године наставити са реализацијом вишемилионских пројеката у области водоснадбијевања, с циљем да се до 2022. године обезбједи вода за 95 одсто становништва, изјавио је данас градоначелник Игор Радојичић.

Током данашњег обиласка Развојно-едукативног центра на Мањачи, Радојичић је нагласио да је водоснадбијевање сеоских подручја један од приоритета Градске управе и да би већ у септембру могла почети градња више водоводних система, у вриједности од око осам милиона КМ.

-Поред тога, имамо конципирана још два блока од по осам милиона КМ, који би најкасније до 2022. године требало да обезбједи стабилно снабдијевање водом за 95 одсто становништа. То се, између осталог односи на изградњу водовода за Бронзани мајдан и Кмећане, Бочац и Јагаре, пројекте „Чесме 3“ и „Чесма 4“, те више поткозарских села – рекао је Радојичић.

Говорећи о развоју пољопривреде у руралним дијеловима Бање Луке, Радојичић је подсјетио да је у плану реализација пројекта тзв. Крајишке куће, у којој би се продавали производи пољопривредника бањалучког краја.

-Недавно смо отворили Херцеговачку кућу у граду као партнер са градом Требиње и показало се на који начин се може извршити организован откуп домаћих прозивода и квалитетан и интересантан пласман. Сада је на нама да на сличан начин реализујемо пројекат Крајишке куће – рекао је Радојичић. Он је указао да је Центар за развој пољопривреде и села планирао и развијање рејонских тржница, односно да се на више локација у граду организује продаја органских производа.

Данас је представљен и актуелни јавни позив за додјелу субвенција за побољшање квалитета земљишта, на који се заинтересовани могу јавити до 31. августа.

-Недавно је успјешно окончан и позив за додјелу субвенција за пољопривредну прозиводњу. Када је ријеч о додјели субвенција за изградњу објеката и набавку механизације, њихова расподјела је при крају, док су премије већ подијељене – рекао је директор Центра за развој пољопривреде и села Драшко Илић.

Према његовим ријечима, једна од тема данашњег састанка била је и актуелна регистрација пољопривредника у базу података Центра, као јединствени пројекат у БиХ, који ће бити искориштен за израду ресурсне карте.

-Између осталог, база ће нам помоћи да знамо шта је то од пољопривредне производње планирано, шта је рађено, колико је приноса и да можемо селектовати оне који имају тржишне вишкове – истакао је Илић и додао да ће данас бити договорен и план едукација за пољопривреднике како би могли да свој посао учине профитабилнијим.

Марио Милановић директор Градске развојне агенције казао је да та агенција припрема пројекте за пољопривредне прозивођаче и да им пружа обуку за писање бизнис планова, брендирање производа и друге консултантске пројекте.

Пољопривредни институт РС, има вишегодишињу успјешну сарадњу са Градом, а како је рекао директор тог института Војислав Тркуља – пољопривреднике ће и данас савјетовати да је за високе приносе и квалитет производа, потребна примијена нових технологије.