Радојичић: Град ће помоћи санацију оштећених објеката

Градоначелник Игор Радојичић обишао је данас домаћинства у Пријаковцима и Мишином хану која су претрпјела највећу штету у суботу у олујном невремену, праћеном снажним ударима града.

Послије обиласка терена и разговора са мјештанима, чији су објекти страдали у невремену, Радојичић је казао да су данас формиране двије комисије за процјену настале штете. Он је додао да ће једна комисија бити задужена за штету Мишином хану, пошто је ово насеље најтеже погођено у невремену, док ће друга комисија пописивати штету у Пријаковцима, Верићима и Поткозарју.

  • Комисије већ сутра могу да почну рад на терену и процјењују штету на стамбеним и помоћним објектима. Када комисије обаве процјену и сумирамо укупну штету, онда ће Градски штаб за ванредне ситуације моћи донијети одлуку о помоћи грађанима. Сигурно је да ће Град финансијски помоћи суграђанима у санирању дијела штета на објектима – нагласио је Радојичић. Он је подсјетио да је градска Цивилна заштита још од суботе навече на терену гдје заједно са мјештанима раде, прије свега, на заштити оштећених кровова.

Према његовим ријечима, фомирана је и посебна комисија која ће евидентирати штете настале на пољопривредним засадима и културама, послије чега ће пољопривредници моћи да подносе захтјеве према надлежном републичком министарству.

  • Поред тога, у договору са Министарством просвјете и културе РС видјећемо на који начин ћемо санирати оштећена три школска објекта на овом подручју. Већ сада је сигурно да ћемо обновити кров школе у Мишином хану, пошто Град већ има обезбјеђен новац за те намјене. За тај посао се врло брзо може изабрати извођач, али остаје да видимо шта ћемо са крововима и осталим оштећењима на друга два школска објекта – казао је Радојичић.

Он је рекао да се тренутно не може говорити о висини штете, с обзиром на то да је оштећено стотине објеката, не рачунајући пољопривредне засаде.

Шеф Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице Младен Ћућун казао је да мјештани већ пријављују штету, па је до сада у Цивилну заштиту стигло 354 пријава из Мишиног хана, 230 из Потокозарја и 87 из Верића.

  • Тај број ће сигурно бити још већи, јер очекујемо и захтјеве мјештана из Пријаковаца – казао је Ћућун и додао да је данас стање на терену нормализовано и да су грађани успјели да санирају дио штете.

Миливоје Шукало из Пријаковаца казао је да су у његовом домаћинству највише оштећени кровови на објектима.

  • Већину штете сам већ санирао, а ако буде помоћи од Града добро ће ми доћи – казао је Шукало.

Додик: Помоћи ће и републичке власти

Велику штету претрпјела је и подручна школа у Мишином хану, коју су данас заједно обишли градоначелник Радојичић, предсједник Републике Српске Милорад Додик и министар просвјете и културе РС Дане Малешевић.

У санацији насталих штета, мјештанима ће помоћи и републичке и градске власти, а како је најавио предсједник Додик, до почетка школске године биће санирани оштећени објекти школе „Милутин Бојић“. Како је казао, помоћ неће изостати ни за домаћинства код којих су причињене штете на пољопривредним усјевима.