Радојичић: Градимо нови мост у Топлицама, припремамо и будући симбол града у Доцу

Бању Луку у идућој години очекују бројни капитални пројекти, међу њима и градња новог моста у Српским топлицама и пројектовање новог, великог моста на локацији у насељу Долац, најавио је данас градоначелник Игор Радојичић.

Током данашњег стратешког планирања Градске управе на Мраковици, којем је присуствовао и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, Радојичић је нагласио да градске власти данас разматрају планове за 2019. и 2020. годину, али и за период још једног, четворогодишњег мандата.

– Јасно, планирамо овај посао радити и у наредном мандату, односно до 2025. године. Што се тиче идуће године, од најкрупнијих пројеката издвајају се планови за градњу новог моста у Топлицама и оног у насељу Долац, који мора да постане нови симбол града. Такође, планирамо и градњу велике конгресно – конференцијске дворане, која нам је од изузетног значаја за развој конгресног туризма, наставак развоја пословних зона, али и трансформацију појединих градских предузећа, с циљем да буду много ефикаснији него што је то сада случај – рекао је Радојичић.

Он је додао да ће на овом савјетовању бити утврђена листа задатака за наредне двије године, те план за период до 2025. године.

–  Уједно, ово је и прилика да сумирамо и урађено у протекле двије године, с обзиром на то да се овог мјесеца навршава двогодишњица мандата. Ми и јесмо на пола пута, пошто је од 36 пројектних задатака са почетка мандата до сада у цјелости завршено њих 11, у завршној фази је пет, а у различитим фазама реализације 17 – казао је Радојичић.

Говорећи о планираним пројектима, начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић прецизирао је да ће се будући мост у Топлицама градити на локацији око 250 метара узводно од локације садашњег моста.

Он је додао да је са представницима Завода „Др Мирослав Зотовић“, који, послије куповине бање у Топлацима, имају велике планове за развој овог дијела града, договорено да се садашњи мост претвори у пјешачки мост, док би се нови мост градио на локацији код „Нестро“ пумпе.

– У исто вријеме, у идућој години припемаћемо пројектну документацију, расписати конкурс за идејно рјешење и рјешавати имовинско-правне односе за нови мост у насељу Долац, док ће сама реализациа односно градња бити изведена у наредним годинама. Овај пројект је,наиме, много захтјевнији и скупљи, с обзиром на то да предвиђа ширење Мачванске улице и спајање са Источним транзитом – рекао је Сандић.

Он је истакао да је за идућу годину планирана и друга фазу обнове пјешачке зоне у центру града, на потезу код Банског двора и Палате предсједника, с тим да ће почетак тих радова морати сачекати завршетак текуће реконструкције Банског двора.

Према његовим ријечима, планирано је да у идућој години градски систем за изнајмљивање бицикала „Бл бајк“ буде проширен новим станицама, као и да се поново покуша увести туристички возић за превоз до Бањ брда.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић изјавио је да је са колегама из Бање Луке подијелио своја искуства у вођењу Новог Сада, истичући да је ово добра прилика да се прошири сарадња између два града.

– Са колегама из Бање Луке разговорали смо о комуналним проблемима, привредном амбијенту и изазовима с којим се суочавамо у свакодневном раду, али и процесу везаном за бањалучку кандидатуру за Европску престоницу културе 2024. године, с обзиром на то да је Нови Сада ово изузетно признање освојио за 2021. годину – рекао је Вучевић.