Радојичић: Бања Лука развија „смарт“ рјешења за разне услуге

Један од стратешких циљева Бање Луке је развој концепта „паметног“ града који омогућава боље и ефикасније пружање услуга грађанима уз модеран приступ и примјену савремених технологија, речено је на данашњој презентацији софтверских и хардверских рјешења за развој овог концепта, која је припремила компанија „Ланако“.

  • Могућности су неограничене у погледу овог концепта и оно што је данас у развоју односи се на неколико услуга као што су модернизација у области саобраћаја, паркирања, мјерења нивоа буке, загађености ваздуха и слично – истакао је градоначелник Игор Радојичић.

Он је подсјетио да је прије неколико дана, у циљу примјене савремених технологија, представљена нова услуга преко Вајбер апликације такозвани „чет бот“, а да ће Бања Лука од 1. јануара бити први град у БиХ и међу првима у регији, који ће увести електронско издавање грађевинске дозволе.

  • Поред тога, у припреми су и јавни позиви за проширење и побољшање услуга у саобраћају и паркирању, такође у вези са примјеном савремених технологија – рекао је он.

Менаџер за развој пословања у компанији „Ланако“ Драган Нинић, истакао је да су кроз ову платформу презентована конкретна рјешења за одређене изазове са којима се грађани данас сусрећу, као и туристи који долазе у град.

  • Бања Лука је први град у БиХ који има развијену инфраструктуру на овом нивоу која омогућава да се реализују сва рјешења у оквиру концепта „паметних“ градова- истакао је он.