Пуна подршка: 50 рампи за лица са инвалидитетом

Градоначелник Игор Радојичић обишао је данас изграђене рампе за лица са инвалидитетом код Завода „Др Мирослав Зотовић“, а уз ову, биће изграђено још око 50 рампи које би знатно требало да олакшају кретање ових лица.

-Уз велике капиталне пројекте које реализујемо, радимо и мање захвате у саобраћају који су значајни за рјешавање потреба и проблема које имају наши суграђани са инвалидитетом или посебним потребама – казао је Радојичић.

Он је нагласио да Град од 2017. године плански, заједно са Хуманитарном организацијом „Партнер“ и другим, ради на укљањању архитектонских баријера и прилагођавању јавног превоза лицима са инвалидитетом.

-Ове године радићемо на више десетака мјеста по граду која су плански бирана у сардњи са удружењима која окупљају лица са инвалидитетом, и то за почетак према Клиничком центру и туристичким  мјестима. Уз уклањање архитектонских баријера по граду, анимирали смо и одређене институције које су радиле по том питању, попут Банског двора и амбуланти породичне медицине – навео је Радојичић.

Он је истакао да је то стална акција, те да се на свим новим саобраћајницама и кружним токовима води рачуна о томе да буду прилагођене за та лица, а истовремено се раде интервенције на старим саобраћајницима на којима нема рампи за прилаз лица са инвалидитетом.

Према његовим ријечима, посебан сегмент односи се на превоз ових лица.

-Бања Лука има такси превоз за лица са инвалидитетом и постоји стална акција коју Град води са превозницма у вези стварања што бољих услова за превоз ове катерогије страновништва – закључио је Радојичић.

Рампе код „Зотовића“ постављене су у оквиру пројекта „Бања Лука – инклузивна заједница“ који је инициран од стране Хуманитарне организације „Партнер“, а Град се активно укључио и пружио пуну подршку.

Представник ове организације Оливера Мастикоса казала је да су током те кампање успјели да јавни превозници стекну навику да особе са инвалидитетом треба да се крећу и да ако је то потребно отворе рампу за улаз инвалида у аутобус.

-Посебно је значајна ова локација код „Зотовића“, гдје сада и лица са инвалидитетом могу несметано да приђу станици и уђу у аутобус – казала је Мастикоса.

Секретар Градске организације слијепих Бања Лука Радомир Радановић казао је да је ово један од начина како се заједно може дјеловати и да сви на неки начин искажу своје потребе и проблеме се којима се суочавају у кретању у граду.

-Надам се да ће у сљедећем периоду бити доста тога ријешено и да ће наши чланови моћи бити самосталнији. Неке од наших потреба су звучна сигнлизација на семафорима, тактилне стазе, као и аутобуси јавног превоза опремљени звучним ефектима за најаву станица – рекао је Радановић.